În România, sistemul de sănătate este unul dintre subiectele cele mai discutate și mai disputate. Într-o postare pe Facebook, jurnalistul Patrick Andre de Hillerin critică interferența jurnaliștilor cu interesele pieței private de sănătate.
Foarte adesea se vorbește despre subfinanțarea sistemului de sănătate și cum lipsa fondurilor duce la nivelul scăzut de performanță al acestora. În 2020, România se clasa pe ultimul loc în rândul statelor europene la nivelul cheltuielilor de sănătate ca procentaj din PIB - 5.6%. În această vară, Guvernul Cîțu a punctat în favoarea privaților prin introducerea coplății.
Coplata instituie o discriminare pentru pacienţi şi spitalele publice
Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a acuzat CNAS în mod repetat că vrea să deschidă posibilitatea privatizării treptate a fondurilor publice de sănătate, sindicaliştii citând un proiect de hotărâre de Guvern care prevede dreptul unităţilor sanitare private de a stabili tarifele serviciilor medicale prestate pentru care beneficiază şi de finanţare publică.
Federaţia spune că a atenţionat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) asupra discriminării instituite atât pentru pacienţi, cât şi pentru unităţile sanitare publice.
Patrick Andre de Hillerin: Mai mănâncă și Tăpălazi și Pantalagă de sărbători
Jurnalistul Cațavencii comentează pe contul personal de Facebook reclama la o instituție privată medicală apărută pe site-ul deținut de Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi, G4media.
„Ei, da, asta înseamnă un sistem de sănătate performant: să-și facă spitalul reclamă. De aia e bine să se privatizeze sănătatea, că mai mănâncă și Tăpălazi și Pantalagă de sărbători", a scris Patrick Andre de Hillerin ca mesaj pentru captura foto G4media.
Lucian Duță: Transferul de fonduri publice către sistemul privat este la limita legii
Fostul președinte al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duță, a avertizat la rândul său că transferul de fonduri publice către sistemul privat de sănătate este o chestiune la limita legii. „Prețul acestui act, vorbim deocamdată de corupție morală, îl vor plăti pacienții cu viețile lor, ca să fie foarte clar. S-au mai dat niște tunuri în România: privatizarea Petrom, Bechtel, dar era vorba numai de bani. De data asta este vorba de viața unor oameni, care nu vor mai avea acces la servicii medicale. Actul medical în România este garantat prin Constituție și dreptul la sănătate este gratuit.
Ordonanța pe care Guvernul Cîțu a dat-o acum două săptămâni *n.r. - iunie 2021) și care a fost anticipată sub aceeași formă, dar anulată în ultimul moment de Guvernul Dăncilă stipulează pe scurt că peste câteva luni de zile pacienții nu mai au drept la asistență medicală gratuită cel puțin pe segmentul de asistență medicală ambulatorie și paraclinică. Vorbim de zeci de mii, chiar sute de mii de oameni care accesau aceste servicii gratuite lunar”.