Sănătatea doamnei Clinton, subiect de dispută în campania electorală

Sănătatea doamnei Clinton, subiect de dispută în campania electorală

Democrata Hillary Clinton a anunțat, după un episod de leșin și stare de rău, că suferă de pneumonie, momentul fiind „exploatat” de presă și republicanul Donald Trump, ca unul de slăbiciune, ce i-ar putea afecta candidatura la Casa Albă, în luna noiembrie

După ce s-a simțit rău „din cauza căldurii excesive” și a fost nevoită să părăsească, după o oră și jumătate, ceremonia dedicată comemorării atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, la New York, Hillary Clinton a anunțat, a doua zi, că are probleme de sănătate și își anulează mitingul electoral din California.

O piedică în campania electorală

Momentul ar putea fi unul de cotitură pentru campania prezidențială a fostei Prime Doamne. Inițial, staff-ul său de campanie a susținut că era vorba de o problemă minoră și că fostul secretar de Stat a mers în apartamentul fiicei ei, Chelsea, unde și-a revenit după scurt timp. A ieșit, șase ore mai târziu, elegantă, zâmbitoare, cu ochelari de soare, făcând cu mâna fotoreporterilor care o așteptau. Ulterior medicul ei, dr. Lisa Bardack, a fost nevoită să spună că Hillary fusese diagnosticată cu pneumonie cu două zile în urmă și i s-a prescris un tratament cu antibiotice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criticii ei republicani au făcut caz de starea de sănătate precară a prezidențiabilei democrate, de câteva săp tămâni, și au susținut că Hillary, în vâsrtă de 68 de ani, nu este potrivită, din punct de vedere fizic pentru a ocupa funcția de președinte, după un episod urât de tuse. Clinton a explicat atunci că suferea de o alergie și a respins acuzațiile ca fiind parte a unei „teorii a conspirației”.

„Nepotrivită ca președinte”

Rămâne de văzut dacă fosta șefă a diplomației americane (2009-2013) va putea continua în ritmul impus de campania electorală, apărând speculații că ar putea renunța cu totul la cursa pentru alegeri. În SUA, două milioane de persoane fac pneumonie anual și între 40.000 şi 70.000 dintre acestea decedează. În general, penumonia reprezintă a şasea cauză de deces şi cea mai frecvent întâlnită infecţie fatală dobândită în spital. Donald Trump, care se afla și el la aceeași ceremonie, se întreba anterior dacă „doamna Clinton are puterea necesară pentru a ocupa funcția de președinte”.