SĂNĂTATE: Testaţi-vă aluniţele „ciudate” de pe piele

SĂNĂTATE: Testaţi-vă aluniţele „ciudate” de pe piele

Medicul dermatolog vă poate arăta, cu ajutorul unei „lupe” speciale, în ce măsură sunteţi expuşi riscului de a face cancer cutanat.

De lunea viitoare, românii care doresc să-şi verifice aluniţele de pe piele o vor putea face gratuit în câteva cabinete de stat şi private, atât în Bucureşti, cât şi în judeţele Alba, Gorj, Botoşani, Vrancea, Buzău şi Ialomiţa.

Tot ce trebuie să facă cei care îşi doresc o astfel de examinare la dermatolog este să sune la numărul gratuit: 0.800.800.883, începând de astăzi, până pe 22 mai, între orele 8.00 şi 20.00.

Programul de examinare gratuită face parte din campania „O aluniţă îţi poate curma viaţa! Un consult ţi-o poate salva”, susţinută de medicii din Societatea Română de Dermatologie. La aluniţe se umblă

În această campanie sunt implicaţi 240 de dermatologi voluntari, iar examinările se vor face cu ajutorul dermatoscopului, un aparat modern care poate detecta dacă o aluniţă riscă să se transforme în cancer de piele.

Medicii spun că printre scopurile campaniei se numără şi acela de a desfiinţa mitul potrivit căruia „la aluniţe nu se umblă”.

„Cu mulţi ani în urmă, cine era operat de aluniţe murea, întrucât pacienţii ajungeau la medic în stadii terminale. Astăzi, situaţia este diferită: cancerul de piele în stadii incipiente este vindecabil”, explică dermatologul Anca Zbranca, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Atenţie la formă şi la culoare!

Potrivit specialiştilor, o persoană ar trebui să se prezinte la medic atunci când aluniţele îşi modifică forma, culoarea ori se măresc. Examinarea medicală este recomandată şi atunci când aluniţele se rup accidental. „Uneori, schimbarea formei, a culorii şi a mărimii sunt greu de observat cu ochiul liber, de aceea un control de rutină, la medic, nu strică”, mai spune medicul dermatolog Anca Zbranca.

Acţionaţi preventiv!

Nu doar aluniţele „cancerigene” pot fi scoase, ci şi cele care incomodează şi riscă să se rupă de mai multe ori. Aluniţele situate pe talpa piciorului, pe centura sutienului sau pe cea a pantalonului pot fi scoase preventiv. AMENINŢARE

Ţineţi-vă la adăpost de arsurile solare

  • Majoritatea aluniţelor apar în primii 20 de ani de viaţă şi sunt determinate de expunerea la soare. Arsurile solare pot creşte riscul ca o aluniţă să se transforme în cancer de piele, de aceea este indicat să se evite expunerea la soare fără protecţie. Pentru a-şi face efectul, crema de protecţie trebuie aplicată corect şi în cantităţi generoase: măcar două degete de cremă în zonele de risc. Una dintre zonele cele mai sensibile este faţa.
  • Specialiştii susţin că, în ultimii ani, numărul cazurilor de cancer de piele este în creştere. Un studiu realizat recent pe un lot de peste 2.000 de persoane a arătat că, faţă de 2006, când au fost descoperite 24 de cazuri de cancer de piele, în 2008, au fost depistate 77 de cazuri noi.

Ne puteți urmări și pe Google News