SĂNĂTATE: Cum ne hrănim pe timp de criză

SĂNĂTATE: Cum ne hrănim pe timp de criză

Nu renunţaţi la fructe, legume şi carne, dar preferaţi produsele autohtone celor din import.

Mulţi oameni se vor îngrăşa pe timp de criză, pentru că se vor întoarce la obiceiruile proaste. Nutriţioniştii spun că vor avea de suferit în special cei din clasa mijlocie, care învăţaseră cum să se alimenteze sănătos şi renunţaseră la fast-food. Specialiştii spun că, în ultimii ani, au acordat numeroase consultaţii celor din clasa medie care doreau să înveţe cum să mănânce sănătos, cum să ţină un regim de slăbit, cum să renunţe la dependenţa de fast-food. Soluţia, susţin nutriţioniştii, este ca oamenii să îşi amintească de „vremurile grele”, când se făceau mâncăruri bune şi sănătoase, chiar şi cu puţine „resurse”.

Iată câteva sfaturi pe care vi le dă nutriţionistul EVZ, medicul Alina Jiletcovici, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti. 1. Gata cu fructele şi legumele exotice!

Oricât de mic va fi bugetul de anul acesta, nu este cazul să renunţaţi la fructe şi la legume. Acestea vă asigură principalele vitamine şi minerale, vă feresc de constipaţie, de boli ale intestinelor şi de cancerul la colon. „Dacă nu vă mai permiteţi să cumpăraţi pomelo, banane, portocale, mâncaţi măcar mere şi pere autohtone”, sugerează medicul Alina Jiletcovici. Coaja fructeleor se poate folosi pentru compot. Acesta este oricum mult mai sănătos decât băuturile răcoritoare acidulate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe acelaşi principiu procedaţi şi cu legumele. „Poate nu o să vă mai permiteţi să mâncaţi varză de Bruxelles, dar o varză românească tot va fi accesibilă”, spune Alina Jiletcovici. La gătit, folosiţi orice resursă. Codiţele de pătrunjel, de exemplu, nu le aruncaţi, când gătiţi ciorbă. Fierbeţi-le cu celelalte verdeţuri şi legume, pentru a da mai mult gust şi pentru a evita folosirea aditivilor de gust, cum este vegeta. „La vară, este important să fiţi gospodari şi să începeţi să conservaţi fructe şi legume pentru la iarnă. Cred, de asemenea, că gemurile de casă vor reveni în tendinţă”, glumeşte nutriţionistul. 2. Mai puţine ieşiri la restaurant.

Ar fi bine ca pe timp de criză oamenii să reînvăţe să gătească, sunt de părere specialiştii în alimentaţie. Ciorba şi supa, fără grăsimi, nu ar fi rău să redevină constante în meniul zilnic, deoarece sunt sănătoase, mai spun aceştia. „Cum nu vor mai fi bani, nici ieşirile la restaurant nu vor mai fi la ordinea zilei”, crede Alina Jiletcovici, adăugând că nu încurajează reorientarea către restaurantele ieftine, de tip fastfood.

Medicul mai spune că, pe timp de sărăcie, există riscul ca oamenii să se reorienteze către mezelurile de proastă calitate, ceea ce nu este de dorit. „Mai bine să mănânce puţină friptură cu multă pâine decât salam şi crenvurşti, cu conservanţi, coloranţi, sare în exces şi aromă de carne”, avertizează medicul.

În cazul în care nu sunteţi adepţii mâncărurilor cu carne, o sursă la fel de bună de proteine este fasolea, care poate fi gătită uşor şi în mai multe moduri. 3. Luaţi-vă pachet la serviciu.

În loc să comandaţi pizza şi mâncare chinezească, dimineaţa puteţi să vă faceţi pachetul pentru serviciu. Sandviciuri simple sau mâncare gătită (piure de cartofi, piure de legume, pilaf, fripturi şi alte feluri mai uşor de transportat). Pentru că vine vara, o variantă ar fi şi salatele preparate de acasă, ori chiar la serviciu, în sala de mese (salate de crudităţi cu puţin ulei de măsline şi lamâie, salată cu roşii şi castraveţi). 4. Înlocuiţi ciocolata cu prăjituri făcute în casă.

Dulciuruile din comerţ pot fi înlocuite cu prăjiturile făcute în casă. Cornuleţele cu gem, checul, biscuiţii de casă, negresele nu sunt prăjituri greu de preparat. „Orice produs făcut în casă va fi întotdeauna mai sănătos şi mai ieftin decât unul cumpărat din comerţ”, aminteşte nutriţionistul.