Editura Evenimentul si Capital

Cei 6 doctori de la Sanador care au lăsat un copilaș să sângereze până la moarte, blamați de Colegiul Medicilor

Autor: | | 4 Comentarii | 4618 Vizualizari

SANADOR. Comisia de disciplină a colegiului Medicilor din București a oferit, luni, o decizie în privința medicilor sub mâna cărora a murit un băiețel în vârstă de 1 an și 10 luni. Chirurgul care l-a operat este acum anchetat penal pentru ucidere din culpă, iar în cazul celor 5 medici găsiți vinovați până acum doar de Colegiul Medicilor (CM), se va deschide, foarte probabil, un dosar de cercetare penală. Cert este că în raportul CM s-au omis unele detalii, iar omiterea lor lasă să se înțeleagă că moartea copilului a fi fost provocată de „o complicație rară”, nu de o culpă medicală. Totodată, raportul INML emis imediat după autopsie arăta că moartea a survenit în urma unui șoc hemoragic provocat de „ciupirea unui vas de sânge”, deci de o culpă. Specialiștii susțin că raportul încearcă „îndulcirea” situației.

SANADOR. Sancționarea prin vot de blam a medicilor chirurgi care au realizat actul operator și monitorizarea postoperatorie a pacientului: Dr. Bălănescu Laura, Dr. Drăgan Gabriel Cristian, Dr. Vasile Laura Florentina. Sancționarea prin vot de blam a echipei de Anestezie și Terapie Intensivă participantă la monitorizarea postoperatorie a pacientului: Dr. Vlăsceanu Valeria Cornelia, Dr. Savu Carmen Mariana. Sancționarea prin vot de blam a echipei de Pediatrie care a monitorizat pacientul: Dr. Abdel Karim Mădălina”, se arată în decizia CM.

Micuțul de un an și 10 luni s-a stins, într-o agonie lentă, chiar sub ochii celor enumerați. În raport sunt menționate aspectele tulburătoare petrecute în ultimele sale ore de viață, în care gemea în chinuri și vădea o stare gravă. Colegiul a transpus, în document, în baza mărturiilor, șirul evenimentelor. Astfel, se arată faptul că băiatul a fost vizitat de medicii menționați aproape din oră în oră și, deși prezenta simptomele clare ale unei hemoragii interne, aceștia consemnau că micuțul „are stare generală satisfăcătoare”.

Un vot care înseamnă mai nimic

SANADOR. Colegiul Medicilor poate da sancțiuni care să aibă o răsfrângere asupra carierei profesionale, iar cea decisă în urma tragediei de la Sanador este de „vot de blam”. Un fel de mustare puțin mai dură, care împiedică avansarea în carieră timp de șase luni și care în final nu reprezintă mai nimic.

„În instanță are valoarea unui înscris, atât. Ca să înțelegeți mai bine importanța acestui vot de blam, el este următoarea opțiune după mustrare și avertisment, deci în ordinea gravității, este a treia. După votul de blam este amendarea, apoi suspendarea de până la un an, iar apoi pot fi chiar și trimiși să facă noi cursuri de pregătire. Ultima este excluderea și ridicarea dreptului de liberă practică”, ne-a declarat avocatul Mariana Ștefan, care reprezintă familia băiatului decedat. „Mai rău, raportul deciziei conține erori. Una dintre ele, aprecierea faptului că s-ar fi efectuat toate investigațiile preoperatorii în mod corespunzător și deficiențele ar fi fost doar postoperator. Acestui copil i s-a făcut ecografie pentru hernie inghinală. Chirurgul a spus când a ieșit din sală că pe lângă operația principală, a operat și o hernie femurală. Copilul nu a fost internat cu acest diagnostic, deci diagnosticarea preoperatorie nu a fost făcută corespunzător”, ne-a mai spus avocatul.

SANADOR. Adevărul de la MORGĂ

Surse din cadrul INML care au participat la autopsia copilului au declarat pentru EVZ că „ciupirea unui vas de sânge” a fost cauza hemoragiei interne și a dus în final la deces. Acum, Colegiul Medicilor susține în raport că hemoragia a fost provocată de o complicație silențioasă, foarte rară. Tot în raport este consemnat și faptul că micuțul „nu a acuzat și nici nu a prezentat niciunul din semnele și simptomele tipice unei hemoragii retropertoneale”, contrar declarațiilor familiei și a manifestărilor specifice acestei afecțiuni. De asemenea, există declarația infirmierelor care au „schimbat de zece ori cearșaful patului din cauza transpirației”. Avocata Mariana Ștefan mai spune că se dorește schimbarea datelor problemei: „S-a încercat o diluare a responsabilității medicului chirurg, doctorul Laura Bălănescu fiind singura suspectă în dosarul penal!

A fost aruncată anatema responsabilității și asupra altor medici. Atâta vreme cât acest raport nu conține culpa fiecărui medic în parte este egal cu aproape zero. Și nu este corect ca pentru fiecare dintre medici să existe același grad de vinovăție”, a conchis avocatul.

Viorica Dancila i-a dat LOVITURA DE GRATIE lui Liviu Dragnea inainte de Paste. Decizia care il INGROAPA pe seful PSD

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI