Chestorul Gelu Oltean, fost șef DIPI, va scăpa definitiv de controlul judiciar în celebrul Dosarul ’Ayahuasca’. Decizia este definitivă și a fost luată de Curtea de Apel Ploiești, care a admis contestațiile formulate de Oltean și de partenera sa, Vanessa Youness.
DIICOT a anunţat, în data de 5 martie, trimiterea în judecată a lui Gelu Oltean, a Vanessei Youness şi a lui Thomas Lishman pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local pentru consumul ilicit de droguri, desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor de mare risc fără drept, trafic de droguri de mare risc fără drept, introducere în ţară de droguri de mare risc, fără drept, trafic de produse sau substanţe toxice, efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse despre care trebuia sau putea să prevadă că sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Regii drogurilor de mare risc
„Prin actul de sesizare s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2017 şi până la data de 14.12.2019, inculpaţii Y.A.V., L.T.I.M. şi O.G.M au iniţiat o structură de crimă organizată, care a acţionat în mod coordonat atât pe teritoriul României cât şi pe teritoriul altor state (ex. Spania, Olanda, Franţa, Mexic) după reguli bine stabilite, pentru o perioadă mare de timp, în scopul comiterii mai multor infracţiuni grave privind operaţiuni fără drept cu droguri, pentru a obţine direct beneficii financiare consistente şi indirect informaţii care le-au generat alte foloase materiale”, arată DIICOT.
Dosar fabricat?
Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) Gelu Oltean, trimis în judecată pentru trafic de droguri de mare risc şi constituirea unui grup infracţional organizat în ”Dosarul Ayahuasca”, susţine însă că fusese anunţat în legătură cu descinderile la imobilul din Dâmboviţa unde se află clinica partenerei sale.
Oltean, care a stat în arest 3 luni alături de partenera sa, afirmă în continuare că dosarul său este unul fabricat, acuzând lipsă de interes a anchetatorilor fată de toate documentele care le-au fost puse la dispoziţie, informaţiile inexacte ale acestora şi faptul că se documentau de pe Wikipedia. În opinia sa, prin acest caz, unii au găsit formula prin care să ajungă procuror general sau prin care să fie numiţi în funcţii importante în parchete.
Într-un comunicat transmis News.ro, Oltean susţine că, în urma analizelor care le-au fost făcute lui şi partenerei sale Vanessa Youness, nu a fost găsit DMT ((dimetyltriptamina), drog de al cărui consum erau acuzaţi, şi că procurorul şi poliţiştii care au lucrat la dosar au inserat rămăşiţe disparate de informaţii, ”clar neînţelese de către mintea lor”.
El mai susţine că în România s-au creat anumite filiere între procurori şi presă, fiind furnizate ”rupturi de informaţii din dosare, dictate de interesele procurorilor”, şi că în general se ştia cine furnizează astfel de informaţii.
„Pe tot parcursul cercetărilor şi în instanţe s-a tot repetat de multe ori, hiperbolizându-se chiar, faptul că sunt un mare specialist în droguri. Asta pentru a încerca să dovedească că eu am făcut totul conştient şi premeditat, dar ei, foarte vigilenţi, m-au prins în flagrant. O parte din cheia posibilă către descifrarea acestei poveşti este că unii şi-au găsit, prin fabricarea acestui caz, formula sau „lozul în plic” prin care să ajungă procuror general al României sau să fie numiţi pe o funcţie importantă în parchete”, conchide Oltean.