Partidul lui Matteo Salvini a fost luat în vizor de justiţie şi riscă falimentul, pentru că suma este extrem de mare şi e posibil ca în conturile partidului să nu existe banii care trebuie returnaţi. Dar Matteo Salvine spunefrauda este istorie.

Dispoziția a fost ordonată după condamnarea în primă instanță a lui Umberto Bossi, fostului trezorier Francesco Belsito și a trei foști auditori pentru fraudarea statului.

Reacţia lui Salvini: "Dacă vor să ia totul de la noi, ei o pot face: avem italienii cu noi, fac ceea ce ei cred". “Nu sunt supărat deloc, pentru că procesul se referă la lucruri care au avut loc cu 8 sau 9 ani în urmă” a mai adăugat Salvini. Iar premierul Conte a declarat: "Observ că acum va fi dificil pentru partidele politice să desfășoare activități politice".

Există o cale de a scăpa de confiscarea banilor  dacă se decide schimbarea numelui partidului pentru a nu mai fi responsabil de ceea ce a semnat şi făcut  pe vremea când era condus de Bossi.

Curtea de revizuire din Genova „a avut datoria de a se conforma principiului stabilit de Curtea Supremă de Justiție“, după ce au constat faptul că banii Ligii, aproape 49 milioane de euro au fost acumulaţi grație unei  fraude faţă de stat şi au fost prezentate declarații false bazate privind „nereguli contabile macroscopice și numeroase“.

Practic toate aceste probleme  vin din vremea când  Bossi lua deciziile partidului, el a semnat situațiile financiare, iar acum  dacă formaţiunea este condusă de Matteo Salvini, conform legii, nu contează prezentul.

“Sper că instanţa din Genova va pierde mai mult timp cu problema podului prăbuşit”, a declarat Salvini după anunţarea deciziei, făcând referire la dezastrul de luna trecută ce a implicat podul Ponte Morandi în care au murit 43 de oameni.

Banii au fost deturnaţi în perioada 2008-2010 din fonduri publice pentru a finanţa partide politice. Fostul lider al Ligii, Umberto Bossi şi un fost trezorier al partidului au fost găsiţi vinovaţi de fraudă în 2017, însă curtea din Genova care i-a condamnat pe cei doi a putut să dea de urma a doar 3 milioane de euro, iar avocaţii Ligii susţin că partidul are doar 5,5 milioane de euro, care provin din donaţii, mai titrează linkiesta.