ONG-urile vor fi blocate toată vara, nu vor avea voie să intre în porturile italiene. Bărcile de salvare ale ONG-urilor care transportă migranții nu vor avea voie să intre în Italia, a spus ministrul italian de Interne, Matteo Salvini.
Într-un interviu dat aseară, liderul Partidului Ligii, a spus: "porturile vor fi închise toată vara" pentru ONG-urile care transportă migranții, iar interdicția ar include şi "furnizarea combustibilului" pentru navele lor.
Într-un post pe Facebook marcat #closetheports, Salvini a scris "Opriți mafia traficului de persoane: cu cât se va reduce traficul de migranţi cu atât mai puțini vor pieri".
Declarația sa a venit la câteva ore după summit-ul UE privind imigrația, la Bruxelles, unde liderii au convenit să deschidă centre de control pentru migranții care se îndreaptă spre Europa. Acolo, președintele Consiliului European a cerut ONG-urilor să oprească subminarea eforturilor locale depuse în Libia pentru a salva migranții și de a fi duşi pe coasta Africii de Nord. "Am trimis un mesaj clar tuturor navelor, inclusiv celor ale ONG-urilor care operează în Marea Mediterană, că trebuie să respecte legea și să nu împiedice exploatarea pavilionului libian de coastă", a spus Donald Tusk, potrivit euronews.
Ministrul de Interne al Italiei a acuzat adesea ONG-urile că încurajează traficul de imigranți
Italia a refuzat încă o barcă de salvare a migranților vineri, este al treilea refuz în această lună. Salvini a justificat refuzul navei pe motiv că era un pericol pentru ordinea publică. Nava era condusă de organizația spaniolă "Proactiva Open Arms".
Italia a provocat și o criză internațională la începutul lunii iunie, când a refuzat o barcă de migranți care transporta peste 600 de refugiați din Libia. Italia a declarat că nava ar fi trebuit să ajungă în Malta, care a refuzat, de asemenea, nava.
Nava, operată de ONG-ul Médecins Sans Frontières, a fost în cele din primită în Spania după ce a petrecut zile întregi pe mare. O altă barcă de salvare a ONG-urilor " Mission Lifeline", care avea în jur de 230 de migranți, a fost, de asemenea, forțată să se întoarcă în Malta după ce a fost respinsă de Italia.