Rusia intenţionează să înregistreze până pe 15 octombrie cel de-al doilea vaccin potenţial al său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19.
Vaccinul vizat de această decizie a fost dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, ai cărui specialişti au finalizat testele în fază incipientă pe pacienţi umani, săptămâna trecută, a anunţat marţi agenţia de presă TASS, care citează agenţia sanitară rusă Rospotrebnadzor.
Rusia a înregistrat deja primul ei vaccin potenţial împotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, în luna august.
Testele în fază finală pentru acest vaccin, realizate pe un eşantion amplu, de peste 40.000 de oameni, sunt în curs de desfăşurare.
Rușii au scos primul vaccin împotriva COVID-19 la jumătatea lunii august
În urmă cu o lună, Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat că au fost produse primele doze din vaccinul împotriva coronavirusului înregistrat în Rusia, transmite agenţia Interfax.
„A fost produsă prima cantitate din vaccinul realizat de Centrul de Microbiologie şi Epidemiologie Gamalei al Ministerului Sănătăţii din Rusia”, afirmă acesta din urmă într-un comunicat.
Directorul Centrului Gamalei, Alexandr Ginzburg, a declarat anterior că în decembrie sau ianuarie capacitatea de producţie a vaccinului rusesc va fi de circa cinci milioane de doze lunar, iar în decurs de un an va putea fi acoperit întregul necesar.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie privind eficacitatea şi siguranţa. Unii cercetători se tem că Rusia ar putea pune prestigiul naţional în faţa siguranţei.
Potrivit directorului fondului suveran rus RDIF implicat în proiectul vaccinului rusesc, Kirill Dmitriev, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va avea denumirea ‘Sputnik V’, nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită, şi începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie, imediat ce va fi încheiată faza a treia a testelor clinice