Salvarea Credit Suisse cu banii investitorilor, proces contra Elveției la New York

Salvarea Credit Suisse cu banii investitorilor, proces contra Elveției la New York Sursa foto: Arhiva EvZ

Deținătorii de obligațiuni Credit Suisse solicită despăgubiri pentru ceea ce pretind că a fost o încălcare de către Elveția a drepturilor lor de proprietate, în timpul salvării băncii elvețiene de către rivalul UBS, conform FT.

Litigiul cu Elveția se judecă la New York

Litigiul care va fi judecat de o instanță din Districtul de Sud din New York, este adus de firma de avocatură Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan în numele investitorilor care dețin obligațiuni Credit Suisse în valoare de 80 de milioane de dolari. Aceștia au dat în judecată Elveția pentru decizia luată de Țara cantoanelor de a șterge datoria de 17 miliarde de dolari, când banca a fost salvată de rivalul său UBS, anul trecut.

În prima cerere majoră adusă în fața unei instanțe americane cu privire la preluare, avocații care reprezintă grupul au acuzat Elveția că în orchestrarea tranzacției „încălca pe nedrept drepturile de proprietate ale deținătorilor acelor instrumente”.

Salvarea, care a fost cea mai importantă preluare bancară de la criza financiară globală, a generat pretenții legale de peste 9 miliarde de dolari în Europa și Asia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce majoritatea cazurilor s-au concentrat asupra Finma, autoritatea de reglementare elvețiană, deținătorii de obligațiuni au cântărit și pretențiile împotriva Elveției.

FINMA head office in Bern

Sediul Finma din Berna. Foto: Finma

Despăgubiri de 82,2 milioane de dolari, plus dobânzi

Financial Times a relatat anul trecut că firma elaborează planuri pentru proces. Reclamanții solicită despăgubiri de 82,2 milioane de dolari, plus costuri și dobânzi, pentru ceea ce pretind că a fost confiscarea proprietății lor de drept.

Investitorii dețineau obligațiuni suplimentare de nivel 1 sau AT1, o formă de capital bancar care se transformă în capital propriu sau este redus atunci când creditorul are probleme.

Ei au susținut că obligațiunile Credit Suisse au fost desființate în mod nedrept, mai ales având în vedere că investitorii de acțiuni au primit 3,3 miliarde de dolari ca parte a tranzacției. Ei susțin că afacerea a fost intermediată de guvernul elvețian și că lăsarea fără valoare a obligațiunilor a fost o încălcare ilegală a drepturilor lor de proprietate.

„Elveția și-a abandonat rolul de reglementare pentru o bancă privată de investiții – acordând prioritate intereselor naționale față de obligațiile sale legale”, a declarat Dennis Hranitzky, partener și șef al departamentului de litigii suverane la Quinn Emanuel.

„Elveția a ignorat potențialele alternative care ar fi putut proteja investițiile deținătorilor de obligațiuni AT1 în interesul naționalismului economic.”

Elveția nu este parte la tratatele cu investitorii

Este neobișnuit ca statele suverane să fie trimise în judecată pentru expropriere, deoarece multe națiuni au tratate de investiții reciproce. Cu toate acestea, Elveția nu este parte la tratatele de stat cu investitori în multe dintre țările în care locuiesc investitorii AT1, în principal în SUA.

Quinn Emanuel are o istorie îndelungată în aducerea în instanță a statelor-națiune, în special a Argentinei, într-o luptă legală de lungă durată asupra obligațiunilor suverane pe care țara le-a emis ca parte a restructurării datoriilor de după criza financiară.

Quinn Emanuel a câștigat un proces la Înalta Curte din Londra în aprilie anul trecut, în care Buenos Aires a fost obligat să plătească mai mult de 1,3 miliarde de euro pentru a compensa investitorii pentru pierderile din obligațiunile care au fost legate de creșterea economică a țării.

Argentina a plătit anterior creditorilor 9,3 miliarde de dolari în 2016, în urma a ceea ce a fost numit „procesul datoriilor suverane al secolului”, declanșat de faptul că țara a încetat palta a aproape 100 de miliarde de dolari în 2001.

Alte firme de avocatură care reprezintă deținătorii de obligațiuni Credit Suisse s-au gândit să depună cereri în instanțele din SUA pentru a utiliza procesul, pentru a avea acces la documente și comunicări interne.

Guvernul elvețian nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii venită din partea FT.