"Salutul românesc", mâna întinsă a cerşetorului?
- Vladimir Tism ăneanu
- 21 aprilie 2010, 11:32
Un nou episod de rasism şi discriminare în Franţa. Un cunoscut comic francez, Jonathan Lambert, a reinterpretat, în week-end, la postul tv, France 2, şi la o oră de maximă audienţă, "salutul roman". Adaptarea lui Lambert în versiunea românească a fost cea a unei mâini întinse, ca la cerşit. Gestul, deşi o glumă, a iscat dezbateri aprinse pe bloguri şi forumuri în Franţa, iar Ambasada României la Paris aşteaptă scuze din partea moderatorilor.
Actorul a întins mâna şi a început să cerşească "Doamnelor şi Domnilor, vă rog!", a spus Lambert, în franceză, în timpul emisiunii tv "On n'est pas couchés". Ca la un semn, l-a urmat şi publicul. S-a întâmplat spre sfârşitul programului, când umoristul a vrut să-i aducă un omagiu realizatorului, "salutul roman", care s-a transformat în "salutul românesc" cu mâna întinsă. "O să ne trezim cu Ambasada României pe cap", a venit replica moderatorului, mai în glumă, mai în serios. Nu întâmplător, la scurt timp, forumul emisiunii a devenit loc de dezbateri aprinse între români care locuiesc în Franţa şi s-au simţit jigniţi, şi francezi. "Când o să faceţi diferenţa dintre umor şi rasism?", spun francezii. Românii au cerut şi ei explicaţii. "E grotesc!" "Cred că francezii sunt cei mai amuzanţi, însă mă gândesc în special la Louis de Funès. Sunt cetăţean român. Am mult respect pentru cultura franceză, însă din păcate cultura voastră e transformată de astfel de oameni precum Lambert în glume de prost gust, pentru un public imbecil. Nu-i iubesc pe romi, dar ştiu că ei n-au nicio legătură cu salutul românesc". "Mergi la metrou şi-ai să vezi", vine răspunsul unui francez. "France 2 a exagerat cu gluma asta. Nu toţi românii cerşesc la Paris!" "E şi mai grav, mai ales că emisiunea a fost înregistrată". "Sunt român şi sunt mândru de asta! Ce am văzut în emisiune sunt reacţii împotriva românilor, nu romilor. O să-mi anulez vacanţa în Franţa." "Mulţumim, Domnule Lambert! Ne-aţi amintit de salutul folosit de Eugene Ionesco, Constantin Brâncuşi, George Enesco, Emil Cioran, Henri Coanda..." Românii nu s-au lăsat şi-au făcut şi un grup pe facebook: "Nu Salutului românesc".
“E uşor de văzut o pată neagră pe un cearşaf alb”
Cristian Neacşu, emigrat în Franţa din 1988, este inventator şi unul dintre cei care s-a implicat în lansarea Forumului Mondial al Cercetătorilor şi Inventatorilor. În opinia acestuia, “mass media din Franţa este departajată periodic, în funcţie de modă impusă tot de anumiţi jurnalişti. Sunt perioade când românii sunt foarte bine văzuţi, apreciaţi. Dar sunt şi perioade când trecem în partea cealaltă”. Românul a declarat pentru evz.ro că în afară de români, în Franţa locuiesc şi membri ai comunităţii africane şi latino-americane, cunoscuţi, la rândul lor, pentru infracţiunile pe care le comit. Cu toate acestea, nu îşi aduce aminte să fi văzut, în presă, articole la fel de frecvente care să denigreze imaginea acestora. “E uşor de văzut o pată neagră pe un cearşaf alb” consideră Neacşu. Acesta a mai adus aminte şi despre un incident, pe trenurile franceze, când au fost lipite afişe de avertizare cu privire la hoţii români.”Opinia franceză a fost scandalizată atunci, iar acel episod s-a întors împotriva celor care l-au initiat”. “Mai trebuie spus că şi taberele de romi, aflate, de obicei, la periferia marilor oraşe şi, în special, a Parisului, au un rol negativ în promovarea imaginii românilor. La metroul din Paris este adevărat că sunt mulţi români. Nu zic cerşetori, ci muzicanţi. Dar, alături de ei sunt săraci din întreaga lume, chiar şi francezi. Nu ştiu care e adevăratul suport sau interes de a ataca, în principal, românii”. Primele reacţii Ambasada României la Paris a calificat comentariile drept inacceptabile şi a cerut să-şi prezinte scuzele cei responsabili. "Ambasada României la Paris a reacţionat cu promptitudine, în spiritul non-discriminării şi respectării libertăţii de exprimare a presei, pentru corectarea acelor aspecte care nu corespund realităţii", potrivit Ministerului român de externe. Misiunea diplomatică a trimis scrisori Preşedintelui France Télévisions şi directorul general de programe şi Consiliului Superior al Audiovizualului francez, se arată într-un comunicat MAE. "E o glumă proastă. Ar face bine să-şi ceară scuze", aşa califică gestul şi fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu.