Tradiționala salată de vinete se numără printre preparatele favorite ale românilor. Mai ales în sezonul cald, acest fel de mâncare este preparat de toate gospodinele. Gustul vinetelor coapte poate fi completat de cel al dovleceilor. În plus, maioneza pentru acest aperitiv se poate prepara fără ulei.
Salată de vinete și dovlecei
Pentru acest preparat, vinetele se pot coace în cuptor. Dacă alegi opțiunea de a le coace pe grătar, gustul acestora va fi unul deosebit.
De asemenea, dovleceii se pot coace în cuptor sau se pot găti la abur. Iată lista de ingrediente pentru această rețetă:
- 4 vinete
- 3 dovlecei
- 3 ouă
- 2 linguri de iaurt grecesc
- zeama de la o lămâie
- ceapă roșie
- o linguriță de muștar
- sare, piper
Cum se prepară
Vinetele se înțeapă cu ajutorul unei furculițe și se așează pe grătarul încins. La cuptor, acestea se pot așeza în tava tapetată cu hârtie de copt, fără a fi acoperite. De asemenea, cei trei dovlecei se spală sub jetul de apă și se așează în tavă. În acest caz, este ideal să acoperiți tava cu un capac sau chiar cu folie de aluminiu.
Vinetele se coc pe fiecare parte timp de 5-6 minute, iar apoi se așează într-un bol cu apa rece. Acestea se decojesc și se toacă mărunt. Coaja dovleceilor are o consistență mai moale, astfel, nu va fi necesar să o îndepărtați. Dovleceii se pot mărunți cu ajutorul mixerului.
Salată de vinete și dovlecei. Cum prepari maioneza fără ulei
Aperitivul perfect pentru vară conține și maioneză. Persoanele care vor să evite uleiul de floarea soarelui, au opțiunea de a o prepara fără acest ingredient. Ouăle se pun la fiert pentru 5-7 minute. După fierbere, acestea se pun în apă rece cu sare. În acest mod, coaja se va desprinde ușor de albuș.
Albușurile și gălbenușurile se pun într-un vas cu pereții înalți. Peste acestea se adaugă cele două linguri de iaurt grecesc, o linguriță de muștar, sare și piper. Compoziția se amestecă timp de 1-2 minute. Maioneza dietetică se poate folosi la această salată de vinete, precum și la alte aperitive.