Va ceda guvernul Tariceanu?

Va ceda guvernul Tariceanu?

Romania isi va pierde echilibrul macroeconomic daca guvernul sustine cererile de majorare a salariului minim pe economie, spun analistii financiari.

In aceste zile, Guvernul, patronii si reprezentantii marilor centrale sindicale se intalnesc pentru a stabili nivelul salariului minim pe economie.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) a propus ieri un nivel salarial minim de pana in cinci milioane de lei vechi. UNPR a propus Executivului un nivel salarial minim pe economie de 2,82 lei/ora, care la 170 de ore pe luna, ar insemna un salariu minim de 480 lei. Sindicatele au cerut initial un salariu minim de 640 de lei, iar ieri au "mai lasat" pana la un salariu cuprins intre 450 de lei si 540 de lei. Guvernul va continua negocirile dar a propus o indemnizatie de 450 de lei noi.

“Daca cedeaza presiunilor sindicalistilor, in decembrie, guvernul Triceanu trebuie sa-si dea demisia” a declarat pentru EVZ, Marian Milut, presedintele UNPR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Milut a tinut sa precizeze ca majorarea salariului minim e doar primul pas al miscarilor sindicale. Urmatorul pas va fi presiunea sindicatelor pentru cresterile salariale pe ramuri, precum in invatamant.

“Daca se vor aproba cresteri foarte mari, va fi influentat prea mult bugetul, vor creste taxele impuse sectorului privat, si automat va creste si inflatia” a mai spus Milut.

Daca firmele multinationale din Romania vor vedea ca presiunile economice devin prea mari si profiturile scad, urmatorii pasi ar fi disponibilizarile si iesirea din piata.

“In general, sectorul privat suporta destule taxe si beneficii precum tichetele de masa” spune Milut.

Numarul celor care castiga salariul minim este destul de mare in Romania, de aproximativ 600.000 de persoane, iar o astfel de crestere ar influenta automat si celelalte niveluri salariale” a declarat pentru EVZ, Ionut Dumitru, analist economic al Raiffaisen Bank.

“In acest an, salariile au crescut cu cel putin 10 procente peste nivelul productivitatii, astfel ca marirea salariilor a fost nejustificata si a dus la cresterea inflatiei” a mai spus Dumitru.

“Toata lumea crede ca, daca am intrat in Uniunea Europeana, avem dreptul la salarii duble, insa Romania trece printr-o perioada foarte grea. In apropierea alegerilor, guvernatnii ar putea ceda presiunilor sindicale si provoca dezechilibre grave la nivel macroeconomic.”

Efectele apar

Standard & Poor’s, celebra agentie de consultanta financiara, a scazut ieri rating-ul de tara al Romaniei din cauza adancirii deficitului de cont curent si a planurilor de cheltuieli guvernamentale.

S&P a schimbat pentru a doua oara in acest an outlook-ul Romaniei din “stabil” in “negativ”. “Veniturile Romaniei si politicile sale fiscale sunt expansioniste iar urmatoarele alegeri vor contribui la cresterea cheltuielilor fata de nivelul actual” spune raportul Standard & Poor’s.

Tot ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale a anuntat ca inflatia pentru acest an va fi de 5,7 la suta si ca Romania a ratat tinta de inflatie de 3,9 la suta preconizata in august.

“Trebuie sa tinem cont de faptul ca Romania se afla in primul an de la aderarea in UE si ca nici tarile din valul de integrare din 2004, precum Polonia, nu au putut controla aspectul inflatiei in primul an de la aderare” a declarat pentru EVZ, Lucian Anghel, economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).

In opinia economistului sef al BCR, Romania nu face exceptie in acest caz, deoarece acest an agricol a fost unul nefast pentru tarile din regiune, doar ca la noi impactul a fost mult mai mare.

Lipsa investitiilor in agricultura si climatul nefavorabil, precum si ponderea mare a produselor agricole in reflectarea indicelui preturilor de consum sunt cauzele care au dus la ratarea tintei inflatiei, a mai spus Anghel.

“Nu cred ca este o tragedie faptul ca Romania nu si-a atins tinta inflatiei in acest an, dar consider ca este crucial ca in 2008 aceasta tinta sa fie atinsa” a precizat Anghel.

In ceea ce priveste imaginea Romaniei pe plan extern, analistul financiar ne-a mai declarat ca “investitorii care gandesc pe termen lung vor avea de castigat in Romania, iar activitatile speculative vor avea de suferit primele”.