Lucrătorii din statele membre ale Uniunii Europene vor beneficia de un salariu minim care să le asigure un nivel de trai decent. Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi, 7 iunie, la un acord cu Parlamentul European pe acest subiect. Astfel vor fi stabilite reguli comune pentru a garanta că fiecare lucrător european va primi un salariu minim decent, chiar dacă suma va diferi de la o țară la alta.
Textul acestui acord prevede o serie de reguli obligatorii de urmat pentru cele 21 de state europene membre ale UE unde există deja salarii minime. Astfel, va fi impusă o transparență mai mare asupra procedurii de stabilire a unui salariu minim la nivelul acestor state. Iar pe de altă parte, noile reglementări care au fost negociate prin acord vor facilita creșterea acestui venit destinat lucrătorilor.
Acordul va putea fi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE, dat fiind că două state, Suedia și Danemarca s-au opus. Conform acestui acord, guvernele pot aplica şi valori de referinţă în stabilirea salariului minim cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.
Europarlamentarul român Dragoș Pâslaru, președintele Comisie de muncă din Parlamentul European, și-a exprimat satisfacția pentru încheierea acestui acord. El a explicat care sunt avantajele salariului minim european și cum va aduce această măsură o îmbunătățire a vieții cetățenilor europeni.
„Acordul de astăzi presupune adoptarea unei directive care are două părți: prima parte se numește salariu minim adecvat, iar cea de-a doua se referă la dialogul social. Ce face directiva pe care noi acum am aprobat-o provizoriu - spune în modul următor: atunci când economia crește, ar trebui automat ca oamenii să simtă în buzunar această creștere”, a spus europarlamentarul Dragoș Pâslaru, conform Antena 3.
Prevederile directivei negociate
În acest context, Comisia Europeană și-a exprimat satisfacția cu privire la acordul politic convenit mai între Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la Directiva privind salariile minime adecvate. Această directivă a fost propusă de Comisia Europeană încă din luna octombrie a anului 2020.
Directiva stabilește un cadru de reglementare la nivelul UE vizând gradul de adecvare al salariilor minime instituite prin lege. Astfel se promovează negocierile colective pentru stabilirea salariilor și îmbunătățește accesul efectiv al lucrătorilor la protecția conferită de un salariu minim în UE.
Salariile minime adecvate sunt importante pentru consolidarea echității sociale și pentru susținerea unei redresări economice sustenabile și favorabile incluziunii, se arată într-un comunicat transmis de Comisia Europeană.
Directiva aceasta va duce la o îmbunătățire a condițiilor de muncă și de viață, benefică atât pentru întreprinderi, cât și pentru societate și economie în general. Astfel va fi stimulată productivitatea și competitivitatea.