Salariul minim crește cu 10%, acum. Nu se știe ce va fi de la 1 ianuarie

Salariul minim crește cu 10%, acum. Nu se știe ce va fi de la 1 ianuarieSursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, Guvernul s-a angajat să majoreze salariul minim pe economie. Astfel, acesta va ajunge la 3.300 de lei, ceea ce va antrena, ca de obicei, creșteri ale taxelor și amenzilor.

Guvernul a ajuns la un acord de creștere a salariului minim pe economie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei brut, iar salariul minim în construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei brut.

Ca de obicei, creșterea salariului minim nu e neapărat o veste bună, pentru că aduce noi obligații pentru angajați, care vor fi obligați să plătească taxe și impozite mai mari. De asemenea, salariul minim determină și valoarea punctului de amendă.

Boloș nu a oferit o dată exactă pentru începerea implementării măsurii, deși a fost vehiculată data de 1 octombrie. În ceea ce privește o creștere a salariului la 3.750 de lei brut de la 1 ianuarie, el nu a confirmat nici nu a negat informațiile.

Pensiile și salariul minim. Când vor fi majorările

Conform unui oficial guvernamental, Executivul examinează efectele acestei creșteri asupra economiei românești și discută o abordare pe termen lung pentru ca întreprinderile să-și poată lua în considerare consecințele. Cu toate acestea, el a declarat că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie, conform angajamentului din PNRR.

Programul de guvernare al Coaliției prevede o creștere netă a salariului minim pe economie de 83 de lei. Marcel Boloș a declarat că, deoarece este o măsură agreată, se va implementa cu siguranță în termenul stabilit de Coaliție.

Sursa foto: Gov.ro

Marcel Boloș

În plus, ministrul Boloș a adăugat că a fost o discuție la un moment dat referitoare la majorarea salariului de la data de 1 ianuarie. Cu toate acestea, până la acest moment nu a fost luată o decizie finală la nivelul coaliției de guvernare.

Majorarea de la 1 ianuarie, posibil să nu fie așa de consistentă pe cât se promisese

El a precizat că nu poate confirma sau infirma zvonurile că salariul minim pe economie ar putea fi de 3.750 lei brut de la 1 ianuarie. În plus, ministrul PNL spune că aceste creșteri generează nemulțumiri masive din partea antreprenorilor.

Patronii de companii menționează faptul că majorarea venitului minim pe economie generează „un impact asupra costului de producție”.

Astfel, ministrul Boloș menționează faptul că trebuie să se conceapă o strategie pe termen lung, astfel încât companiile să poată încheia un plan de afaceri și să calculeze impactul pe care aceste majorări ar urma să le aibă, potrivit Digi24.