Salariul minim 2024. Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, dar și premierul Marcel Ciolacu, au anunțat că de la 1 iulie salariul minim pe economie în România va fi de 3.700 de lei.
Salariul minim 2024. Românii se aleg cu bani puțini
Marcel Ciolacu a anunțat creșterea salariului minim de la 3300 lei la 3700 lei brut. De asemenea, și ministrul Muncii a confirmat că în urma discuţiilor purtate în cadrul Consiliului Naţional Tripartit s-a negociat ca de la 1 iulie salariul minim pe economie să fie de 3.700 de lei.
„Salariul minim pe economie, de la 1 iulie, este de 3.700 lei. În ceea ce priveşte salariul minim brut garantat în plată, avem directivă europeană. În ceea ce priveşte legea salarizării, avem jalonul 420 din PNRR. Absolut toate familiile ocupaţionale - şi aici, fie că vorbim de reprezentanţii sindicatelor, fie că discutăm despre angajatori - absolut toţi au fost consultaţi, astfel încât să cunoaştem specificul fiecărei familii ocupaţionale, specificul fiecărei funcţii, iar noua lege a salarizării să-şi îndeplinească obiectivul esenţial de a aduce echitate în sectorul public de salarizare”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Astăzi, românii primesc 3.300 de lei brut
Ce înseamnă asta? Este simplu, un angajat plătit cu cel mai mic salariu primește în mână, lunar, 2.080 de lei. Reamintim că au existat divergențe în Coaliție cu privire la scutirea de taxe. În momentul de față avem o scutire de taxe de 200 de lei din salariul minim. Asta ar face ca, după majorare, un român să primească în mână 2.307 lei.
Cei din PNL, dar și patronatele, au cerut ca scutirea de taxe să crească la 300 de lei, astfel încât românii să primească în mână 2.352 de lei. Mai exact, PSD și PNL s-au certat pentru o diferență de doar 45 de lei, care reprezintă suma pe care o vor primi în plus angajații. După cum puteți constat, suma este foarte mică.
La suma de 3.700 de lei în iulie 2024, salariul net ar ajunge la 2.307 lei, iar costul total suportat de angajator la 3.579 lei, menținându-se scutirea de taxe de 200 de lei la salariul minim.
De asemenea, trebuie menționat că angajații din construcții, agricultură și industria alimentară au salarii minime brute mai mari decât cel de pe țară, reflectând specificul acestor domenii. Modificările în aceste sectoare vor afecta, de asemenea, veniturile și facilitățile fiscale ale angajaților, informează antena3.