Reguli noi la stabilirea salariului minim. Informațiile pe care trebuie să le știe toți angajații

Angajați construcții. Sursa foto: Poor_photographer/ Pixabay

Salariul minim va fi stabilit după noi reguli, începând cu anul viitor, conform unei legi adoptate în Parlament. Mecanismul ține cont de mai mulți indicatori. Este vorba despre puterea de cumpărare, costul vieții, nivelul general al salariilor, rata de creștere a veniturilor și de productivitate.

Legea îi va sancționa mai dur pe angajatorii care nu respectă prevederile în vigoare și clarifică o serie de aspecte legate de componentele venitului minim garantat.

Salariul minim stabilit după noi reguli

Camera Deputaților a adoptat legea prin care se reglementează noul mecanism de calcul pentru salariul minim pe economie. Actul normativ ține cont de prevederile unei directive europene în domeniu. Salariaţii trebuie să beneficieze de protecție, iar aceasta ia forma venitului minim legal sau alte venituri salariale şi condiţii decente de muncă. Acestea sunt stabilite în temeiul unor contracte colective sau acorduri de muncă.

„Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă suma stabilită anual prin hotărâre a Guvernului, (...) corespunzătoare programului normal de muncă, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de trai şi de muncă, în special a gradului de adecvare a salariului minim, în vederea asigurării unui nivel de trai decent”, se arată în proiectul de lege.

Legea nu stabilește o valoare a aestui tip de venit salarial, ci reglementează un mecanism de calcul de care Guvernul va trebui să țină cont. Acest mecanism va fi detaliat printr-o viitoare hotărâre de guvern. Procedura se aprobă la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu consultarea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social

Mecanismul va stabili și actualiza anual salariul minim în funcție de o serie de indicatori. Este vorba despre puterea de cumpărare, costul vieții, nivelul general al salariilor și de distribuția acestora. De asemenea, mecanismul va mai ține cont de rata de creștere a veniturilor și de productivitate.

Salariu. Sursa foto. EVZ

Guvernul va stabili valoarea acestui venit salarial

Proiectul de lege modifică, în principal Codul muncii, dar și alte acte normative precum legea Inspecției Muncii, a dialogului social și cea privind  concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, precum și legea achizițiilor publice. Salariul minm, stabilit anual prin hotărâre a guvernului, intră în plată de la 1 ianuarie a anului următor.

„Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului şi se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an, după consultarea confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional”, mai stipulează legea.

Salariul minim brut va fi acordat pentru o perioadă de maximum 24 de luni. Acestea încep să curgă de la momentul angajării în baz contractului individual de muncă. După expirarea acestei perioade, angajatorul va trebui să majoreze venitul angajatului peste valoarea minimă. În cazul în care nu o face, riscă sancțiuni. De asemenea, constituie infracțiune remunerarea angajaților cu salarii sub venitul de bază minim brut prevăzut de lege.

„Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepseşte cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziţii legale, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei”, mai prevede proiectul.

Angajat-angajator. Sursa foto: Pixabay

Criteriile după care se calculează salariul minim

Guvernul va ține cont de o serie de criterii atunci când va elabora hotărârea prin care se stabilește salariul minim brut. Criteriile de stabilire și actualizare ale vor include următorii indicatori:

  • puterea de cumpărare a salariului minim, luând în considerare costul vieții;
  • nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
  • rata de creștere a salariilor;
  • nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung (insuficient descrisă însă în proiectele analizate).

Procedura prin care se stabilesc drepturile salariale minime va trebuie să țină cont și de ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut. Proiectul prevedea inițial un nivel orientativ al ponderii salariului minim în câștigul salarial mediu brut de 50-52%. Procentele au fost modificate la 47 - 52%.