Ce SALARIU vei avea ca începător dacă ai terminat DREPT, MEDICINĂ, TURISM, LIMBI STRĂINE

Ce SALARIU vei avea ca începător dacă ai terminat DREPT, MEDICINĂ, TURISM, LIMBI STRĂINE

Tinerii cu bacalaureat se îngrămădesc an de an să intre la specializări de genul medicină, drept, administraţia afacerilor, limbi străine şi turism. Salariul pentru un începător în aceste domenii este însă sub 1.000 de lei.

La Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Bucureşti, cei mai mulţi s-au îngrămădit la specializările "Hidrologie şi Meteorologie" (13 candidaţi pe loc) şi Geografia turismului (12 candidaţi pe loc).

Andra Valixar lucrează de doi ani la o agenţie de profil din Capitală. "În primul an nu am avut carte de muncă. Luam procent din contractele pe care le încheiam. În primele luni mă uram că am dat la turism. Nu câştigam decât maximum 200 de lei din comisioane. Mă întreţineau părinţii. Apoi am mai căpătat experienţă şi am ajuns să câştig şi 1.500 de lei. Nu e mult pentru Capitală, dar e pas înainate. Acum am contract şi sper să meargă cât mai bine", ne povesteşte aceasta.

Conform ofertelor agenţiilor de recrutare şi ale firmelor din domeniul turismului, salariul pentru un începător este între 700 şi 1.200 de lei în domeniul turismului. Economiştii o duc mai bine

Ne puteți urmări și pe Google News

La Facultatea de Administraţie şi Afaceri a aceluiaşi centru universitar cele mai căutate specializare a fost "Administrarea afacerilor" cu 12,5 candidaţi pe loc.

"Acest sector este cel mai bănos pentru tinerii care vor să se angajeze. Aici se plătesc salarii de la 1.000 de lei în sus în Bucureşti şi între 800 şi 1.000 de lei în ţară. În plus, cei care au studii sau cunoştinţe de contabilitate se mai pot lipi de o firmă două să ţină contabilitatea. Aşa mai adună 50-100 de lei pe lună", ne spune Cosmin Matei, specialist resurse umane

Specializările din domeniul sănătăţii, sub 1.000 de lei

În această vară la Facultatea de Medicină, pe 430 de locuri finanţate de la buget, au fost validaţi 1.909 de candidaţi, concurenţa a fost de 4,3 candidaţi pentru un loc. La Facultatea de Medicină Dentară, unde s-au alocat 130 de locuri subvenţionate de stat, s-au È‹nscris 543. Concurenţa pentru locurile bugetate a fost astfel, de 3,9 candidaţi pe un loc. 446 de absolvenţi de liceu au ales Facultatea de Farmacie, concurenţa fiind de 3,8 candidaţi pe un loc bugetat. Facultatea de Moaşe a dispus de 75 de locuri la buget pentru care s-au înscris 135 de candidaţi dintre care cinci au aplicat pe locurile disponibile cu taxÇŽ.

Mihaela Patriciu este medic rezident neonatolog la Spitalul din Tecuci, post obţinut în urma examenului de rezidenţiat. Aceasta are un salariu de încadrare cuprins între 700 şi 800 de lei. "Este o situaţie destul de neplăcută, însă eram conştientă de ceea ce mă va aştepta încă din timpul facultăţii. Pentru că banii din salariu nu or să fie de ajuns, voi apela, ca şi în timpul facultăţii, la ajutorul părinţilor", ne povesteşte tânăra. Voluntariat la început

Jurnalismul continuă să fie un miraj pentru tineri. La facultatea de specialitate din cadrul Universităţii Bucureşti concurenţa în această vară a fost de 7,39 candidaţi pe loc.

Criza care a dus la închiderea multor publicaţii sau reduceri de personal în mass-media a făcut ca oferta din acest domeniu să fie limitată. Nişa unde tinerii pot pătrunde uşor este cea a site-urilor şi a posturilor de televiziune mici care se deschid mereu. Dar, majoritatea anunţurilor din acest sector cer acordul tinerilor să muncească în voluntariat cel puţin în primele luni.

Limbi străine şi drept, aceeaşi situaţie

Şi Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine este la mare căutare, în acest an fiind 5,74 candidaţi pe loc. Afluxul a fost însă la specializarea limbi Moderne Aplicate (77,75 candidaţi pe loc) şi chiar la  Studii americane (12 candidaţi pe loc) sau Japoneza (10,4 candidaţi pe loc). În acest domeniu se câştigă cel mai bine ca traducător, dar asta după câţiva ani de practică. "Un traducător fără experienţă ia cam 900 de lei pe lună", ne spune Gabriela, care deţine un birou de traduceri.

La Facultatea de Drept concurenţa a fost de doar 5,31 candidaţi pe loc. Ca jurist într-o firmă venitul salarial lunar poate ajunge la maximum 1.500 de lei. Dacă se doreşte să se practice avocatura, trebuie intrat în Barou, unde examenul este dificil. Bucureştenii se bat să devină agenţi imobiliari Peste 360 de cursanţi ai Şcolii de agenti/ brokeri imobiliari ABI au absolvit cursurile de specializare organizate de ABI în cei doi ani de la înfiinţare "Luna noiembrie 2012 aduce o ultimă sesiune a cursurilor de agent/ broker imobiliar organizate anul acesta, în perioada 9-11 noiembrie. Cei interesaţi pot afla mai multe detalii legate de înscriere accesând pagina Şcolii ABI. Iniţiate în noiembrie 2010, cursurile Şcolii ABI sunt recunoscute de Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor (C.N.F.P.A.), iar diplomele eliberate sunt vizate şi recunoscute de Ministerul Muncii şi Ministerul Educatiei", a precizat Alexandru Manea, reprezentant comunicare al şcolii de profil. Cât se câştigă în domeniu? "Mai nimic, sub 1.000 de lei majoritatea agenţilor. De când a început criza veniturile sunt mult mai mici. Eu încerc de un an să-mi găsesc în alt domeniu, dar nu reuşesc", ne-a spus Andra, 34 de ani. Cauţi un job mai bun? eJobs îţi prezintă peste 16,000 de oferte