Un salariu de 15 mii de lei ar fi potrivit pentru profesori, a declarat ministrul Educației din Republica Moldova, Dan Perciun.
Întrebat la emisiunea „NEconfidențial” ce salariu ar merita astăzi un profesor, ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că o leafă decentă ar fi de 15 mii de lei.
Cât ar fi un salariu bun
Perciun a subliniat că, în legea bugetului pentru anul 2024, sunt prevăzute anumite majorări de salarii. Ministrul a evitat însă să spună cu cât vor crește salariile personalului din Învățământ.
Potrivit oficialului, sistemul educațional din Republica Moldova are, în prezent, un deficit de 7000 de profesori și educatori, potrivit Radio Chișinău.
„Un salariu bun, după mine, ar fi în zona de 15 mii de lei, un pic peste salariul mediu pe economie. Cred că ăsta ar fi un salariu decent. Noi facem eforturi pentru a putea majora salariile în 2024”, a spus Dan Perciun.
Creșterile de salarii, anunțate la finalizarea bugetului
Ministrul nu a vrut însă să avanseze vreo cifră sau vreun procent pentru preconizatele creșteri salariale din învățământ. El a precizat că acest anunț îl va face premierul Dorin Recean, atunci când va prezenta detaliile cu privire la legea Bugetului.
Dan Perciun a vorbit și despre situația actuală din Învățământul de stat din Republica Moldova. El spune că, în acest moment, există un „deficit de 22%, dar sunt sigur că pentru unele discipline el ajunge și la 40%”.
„Modul în care astăzi este compensat acest deficit este prin suprasarcină pentru pedagogi. Norma didactică este de 18 ore, dar mulți predau și 27, pentru a avea un salariu mai mare. Astfel se rezolvă parțial deficitul”, a mai spus Perciun.
„În același timp, avem o îmbătrânire a corpului didactic. Peste 30 la sută sunt pensionari. Avem insuficienți doritori de a veni în sistem. Avem circa 1000 de absolvenți și doar 150-200 de absolvenți care aleg să meargă în instituțiile de învățământ”, a mai spus ministrul Educației.
Un salariu bun nu e suficient
Perciun mai spune că strategia sa vizează menținerea cadrelor didactice în sistem prin formare continuă, majorări salariale, debirocratizare și reducerea elementelor de stres și violență în școli.
„Pe de altă parte, trebuie să atragem tineri. Tinerii vor burse mai mari, indemnizații mai mari. Până la final de an, vom dubla bursele la pedagogie. S-au identificat resursele. Circa 30 de milioane de lei, adițional, vor fi acordate anul viitor”, a mai spus ministrul.
„În același timp, vom introduce media de admitere de „7” la pedagogie. Trebuie să avem absolvenți buni de liceu care vor să devină profesori, ca ulterior să avem profesori buni”, a mai spus ministrul.