Salariile din sistemul medical vor fi majorate, a anunțat Federația Sindicală Sanitas. În urma negocierilor cu Guvernul, salariații din sănătate vor primi o creștere de 15% la salarii, după ce au primit una de 5% de la 1 ianuarie, în același timp cu toți bugetarii.
Creșterile salariale vor fi acordate în luna martie și luna iunie, în plus față de creșterea de 5% care a fost deja aplicată pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024, a subliniat președintele Sanitas, Leonard Bărăscu. Astfel, o asistentă medicală care are un salariu brut de 4.800 de lei, se adaugă 600 de lei spor, gărzi de 3.500 de lei, 500 de lei spor pentru munca în weekend, 314 lei indemnizație de hrană și 800 de lei alte venituri.
Salariul majorat nu oprește protestul. Ce vor sindicaliștii din sănătate
Sindicatele din sănătate au obținut creșterea salaială, după două spătămâni de negocieri cu Guvernul, însă, reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” spun că discuțiile pe tema creșterilor salariale vor continua, deoarece majorarea se aplică la salariul de bază.
Creșterea doar a anvelopei salariilor de bază cu 15% înseamnă de fapt o creștere în medie cu doar 10,5% a veniturilor salariale în sănătate. Dacă adăugăm creșterea medie de doar 3,4% de la 01 ianuarie 2024 a venitului salarial (corespunzătoare unei creșteri de 5% a salariului de bază), ajungem în realitate la 13,9% creștere a venitului mediu. Acesta este procentul real de creștere de venit salarial și nu 20% cum eronat se vehiculează!
În aceste condiții, toate formele de protest anunțate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” vor continua, au precizat sindicaliștii, peFacebook.
Sanitas a amenințat Guvernul cu proteste de amploare
După discuțiile de ieri cu premierul, liderii Federației Sanitas au menționat că salariile vor crește în două etape, în lunile martie și iunie, însă, la acest momen nu este clar cum se vor distribui sumele pe categorii de personal.
Încă de la sfârșitu anului trecut, SANITAS a amenințat cu declanșarea conflictului colectiv de muncă. Federația acuză faptul că Guvernul majorează salariile doar pentru 1.800 de angajați din sistemul sanitar, dintr-un total de 4.800 de lucrători.
Sindicaliștii au menționat, în repetate rânduri, că angajații din sistemul medical trebuie să fie respectați și recunoscuți pentru rolul social, nu doar prin creșteri salariale.