TO VIMA (Grecia). Grecia se află pe locul 13 între cele 21 de țări UE care au salariul minim, calculând în unități ale puterii de cumpărare. Cifrele Eurostat arată clar că UE este împărțită în două viteze.
În prima viteză se înscriu țările dezvoltate din Europa de Vest, unde salariile sunt suficient de mari pentru a satisface un cost al vieţii de asemenea ridicat.
În a doua viteză se înscriu țări cu salarii minime mici, a căror valoare pare să fie suficientă doar la limită pentru a asigura un nivel de trai satisfăcător, în ciuda costului redus al vieţii. Desigur, există excepții, cum ar fi Polonia, adică țări care au un salariu minim scăzut ca valoare nominală, dar şi prețuri destul de mici.
Grecia se încadrează în doua viteză, pe locul al zecelea în cifre absolute - având în vedere că în Grecia împreună cu primele de Paşte şi Crăciun se plătesc 14 salarii pe an și, astfel, veniturile minime se situează la 758,33 euro pe lună - dar ținând cont de prețurile produselor, atunci ţara coboară în clasament.
Având în vedere diferențele între nivelurile prețurilor pe baza parității puterii de cumpărare a gospodăriilor (date disponibile din ianuarie 2020), Grecia se clasează în grupul… Balcanilor unde salariul minim reprezintă mai puțin de 1.000 de unități ale puterii de cumpărare.
Codaşii Europei din punct de vedere al puterii de cumpărare generate de salariul minim sunt, în ordine: pe locul 21 Letonia, pe locul 20 Bulgaria, 19 Estonia, 18 Slovacia, 17 Cehia, 16 Croația, 15 Ungaria, 14 Portugalia, 13 Grecia, 12 România, 11 Lituania și 10 Malta. Salariile minime ale acestor state variază între 579 de unități ale puterii de cumpărare în Letonia la 941 de unități în Malta.
În categoria ţărilor de primă viteză, unde salariul are peste 1.000 de unități de putere de cumpărare, intră cealaltă parte a Europei, împreună cu țări precum Polonia și Slovenia, datorită, evident, prețurilor scăzute. Pe locul nouă se află Polonia, urmată de Slovenia, Spania, Irlanda, Franța, Belgia, Olanda, Germania, iar pe primul loc Luxemburg (1,705 puncte).
Grecia este depășită cu mult de Turcia, unde salariul minim este de doar 440 de euro, dar echivalează cu 1.157 de unități ale puterii de cumpărare. Țările candidate la aderarea la UE sunt mult mai jos, variind de la 338 de unități ale puterii de cumpărare în Albania până la 634 de unități în Serbia. Macedonia de Nord și Muntenegru se situează între 500 și 600 de unități.
În valori absolute, țările se clasează pe trei viteze în ceea ce privește salariile minime:
La prima viteză sunt salariile sub 500 de euro. Aici intră țări precum Bulgaria, Letonia, România și Ungaria. Salariul minim variază de la 312 de euro în Bulgaria la 487 de euro în Ungaria.
La a doua viteză se încadrează țări al căror salariu minim variază de la 500 la 1.000 de euro. Aici intră Croația, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Grecia, Malta și Slovenia. Aici salariul minim variază de la 546 de euro în Croația la 941 de euro în Slovenia.
La a treia viteză se încadrează țările cu un salariu minim de peste 1.000 de euro. Acestea includ Spania, Franța, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda și Luxemburg. Salariul lor minim variază de la 1.050 de euro în Spania la 2.142 de euro la Luxemburg.
Din cele 27 de state membre, șase, Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda, Suedia, nu au un salariu minim.
În țările din afara Uniunii Europene, salariul minim tradus în euro variază astfel: în Regatul Unit 1.599 euro, în SUA 1.119 euro, în Albania 213 euro, în Turcia 440 €. (Rador)