Salariile medicilor rezidenți care aleg să profeseze în România au crescut în ultimii ani. Mai multe acte normative și reglementări au făcut ca veniturile cadrelor medicale să ajungă la un nivel destul de ridicat. Chiar și așa, mulți medici aleg să plece în străinătate, nu neapărat din cauza veniturilor, ci pentru că au condiții mai bune pentru a-și dezvolta cariera.
Salariile medicilor rezidenți diferă în funcție de specializarea pe care o urmează. Veniturile medicilor care practică în spitale, în România, au crescut în ultimii ani. Chiar și așa, multe cadre medicale preferă să profeseze în străinătate. Aceasta deoarece, pe lângă salariile mai mari, acolo au și condiții de lucru mult mai bune.
De altfel, migrația medicilor este un fenomen care se petrece în toată Europa. Studiilor realizate la nivelul Uniunii Europene arată că medicii germani preferă să profeseze în Elveția. Aceștia preferă Țara Cantoanelor pentru condiții mai bune de lucru și salariile mai mari decât în propria țară. Deficitul de cadre medicale din Germania este acoperit, însă, cu medici din România. Același lucru este valabil și în alte state din Europa de Est.
Conform ultimelor date Eurostat, citate de Știrile PRO TV, România are în jur de 350 de medici la 100.000 de locuitori. Numărul este mic, chiar dacă salariile medicilor rezidenți au crescut.
Cadrele medicale vor mai mult, decât salarii. Ei solicită să lucreze în spitale curate și dotate cu aparatură modernă. În România acest lucru este mai greu, așa că preferă să emigreze. Dacă în urmă cu 10 - 15 ani specialiștii plecau din cauza salariilor mici, acum pleacă pentru a-și dezvolta cariera.
Salariile medicilor rezidenți din România
Salariile medicilor rezidenți sunt destul de consistente, însă, și în România. Acestea diferă în funcție de specializare. Un medic rezident este un absolvent al facultății de medicină care a ales să se specializeze. El urmează un program de rezidențiat pentru a-și dezvolta abilitățile practice și cunoștințele. La examenul de rezidențiat din anul 2022, s-au înscris 10.330 de candidați.
Aproape 6.000 au ales să lucreze în domeniul medicină generală. Pentru această specialitate au fost scoase la concurs 4.505 locuri.
Cele mai multe locuri scoase la concurs au fost la specialitatea medicină de familie. Apoi au fost cele la anestezie și terapie intensivă, medicină internă, medicina de urgență și chirurgie generală.
Cei mai mulți candidați s-au luptat pentru locurile la medicină dentară. Aici au fost și patru studenți pe loc. La farmacie, aproape cinci candidați s-au luptat pentru un loc la rezidențiat.
Cât câștigă medicii rezidenți
Salariile medicilor rezidenți variază în funcție spitalul în care activează, dar și de specializare. Cele mai mari venituri le obțin cei din zona anatomiei patologice şi a medicinii legale. Este important salariile medicilor rezidenți se pot modifica în funcție de legislație, de acordurile între dintre sindicate și Ministerul Sănătății, dar și de alți factori economici. Conform legii salariile medicilor rezidenți în România, în 2022, sunt următoarele:
- Medic rezident anul VI-VII: 7.900 de lei
- Medic rezident anul IV-V: 7.300 de lei
- Medic rezident anul III: 6.700 de lei
- Medic rezident anul II: 6.100 de lei
- Medic rezident anul I: 5.700 de lei
Anatomie patologică și medicină legală, care sunt salariile medicilor rezidenți:
- Medic rezident anul III: 6.700 de lei
- Medic rezident anul II: 6.100 de lei
- Medic rezident anul I: 5.700 de lei
Salariile medicilor rezidenți din servicii de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală:
- Medic rezident anul IV – V – 7.300 de lei
- Medic rezident anul III – 6.700 de lei
- Medic rezident anul II – 6.100 de lei
- Medic rezident anul I – 5.700 de lei
Specializarea medicină dentară, salariile medicilor rezidenți:
- Medic dentist rezident anul IV-V: 7.300 de lei
- Medic dentist rezident anul III: 6.700 de lei
- Medic dentist rezident anul II: 6.100 de lei
- Medic dentist rezident anul I: 5.700 de lei