Salariile din România, în scădere. Care sunt domeniile în care au crescut

Salariile din România, în scădere. Care sunt domeniile în care au crescut Bani Sursa foto: EVZ

Salariile din România, în scădere. Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat o scădere a câștigului salarial mediu net în luna august 2024, acesta fiind cu 1,6% mai mic față de luna iulie, ajungând la 5.158 lei. Reducere de 84 de lei este determinată în principal de lipsa primelor ocazionale. Iată care sunt domeniile cu creșteri și scăderi salariale

INS: Salariu mai mic în august din cauza concediilor

În majoritatea sectoarelor economice, salariile medii nete au scăzut în august comparativ cu luna precedentă.

Această scădere a fost generată de lipsa primelor acordate anterior și de concediile de odihnă.

„În luna august 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.443 lei, cu 137 lei (-1,6%) mai mic decât în luna iulie 2024. Câştigul salarial mediu net a fost 5.158 lei, în scădere cu 84 lei (-1,6%) faţă de luna iulie 2024”, arată datele INS.

Comparativ cu august 2023, salariul mediu net din 2024 a înregistrat o creștere semnificativă de 13,8%, indică aceeași sursă.

Domeniile cu scăderi și creșteri semnificative

Printre domeniile unde câștigul salarial a înregistrat scăderi se numără: transporturile aeriene, fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii sau de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune.

Cele mai mari salarii s-au înregistrat în sectorul IT, unde media a fost de 11.204 lei, în timp ce cele mai mici câștiguri au fost înregistrate în industria textilă, cu un salariu mediu net de 2.972 lei.

 Scăderi în sectorul bugetar

Bugetari

Sursa foto: dreamstime.com

În sectorul bugetar, câștigurile salariale medii nete au suferit scăderi semnificative. În administrația publică, salariile au scăzut cu 1,4%, iar în învățământ cu 0,7%. Aceste reduceri sunt puse pe seama încetării acordării de prime și a altor bonusuri.

Creșteri în sănătate și asistență socială

O excepție o reprezintă sectorul de sănătate și asistență socială, Aici, salariile medii nete au crescut cu 1,9% față de luna iulie. Sectorul continuă să beneficieze de creșteri salariale datorită condițiilor speciale și a cererii ridicate de personal.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei