Salariile bugetarilor cresc din nou

Salariile bugetarilor cresc din nou

Salariații la stat își pot freca mâinile de bucurie. Camera Deputaților a adoptat, în această saptămână la ultima ședință de plen, legea prin care mai multor categorii de bugetari li se vor majora veniturile. Inițial, în OUG a Guvernului erau prevăzute creșteri din mai 2018 pentru acordarea indemnizației de hrană pentru personalul din universitățile de stat și scoaterea gărzilor din limitarea sporurilor la 30% pentru personalul spitalelor. Cu toate acestea, în Camera inferioară, for decizional, au fost aprobate 27 de amendamente care au extins categoriile bugetare care pot benefi cia de majorări ale salariilor, în timp ce alte 43 au fost respinse.

Mai multe voci din Opoziție s-au exprimat împotriva amendamentelor depuse la Comisia pentru muncă și protecție socială, pe motiv că nu sunt bani suficienți sau că aceste cheltuieli suplimentare nu erau prevăzute în bugetul de stat. Contactat de către „Evenimentul zilei” pentru a oferi lămuriri privind sursa de finațare pe baza căreia vor crește veniturile bugetarilor, președintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon, a explicat că nu este vorba despre măriri de salarii și că totul este inclus în buget.

„În limita bugetelor se vor face aceste reglaje pentru că nu au fost măriri de salarii. Salariile sunt prevăzute, singura problemă este că unor funcționari nu poate să li se aplice dacă nu scrie negru pe alb sau trebuie să se mai interpreteze legea. Și să se interpreteze în interesul angajatului până la urmă și dacă nu scrie negru pe alb, de frica controalelor, a Curții de Conturi sau a altor instituții preferă să nu le dea, decât să vină alții să spună că nu scrie în lege (...) Fiecare ordonator de credite în parte va regla în interiorul bugetului aprobat sumele respective”, a declarat, ieri, Adrian Solomon.

Dreptate pentru medicii cercetători și inspectorii școlari

Deputatul PSD Adrian Solomon a mai adăugat că printre categoriile cele mai neîndreptățite de distribuirea în grila de salarizare s-au numărat medicii cercetători și inspectorii școlari. Din cauza faptului că au fost incluși în 2007 la educație, în loc de medicină, medicii cercetători aveau salarii de două ori mai mici decât restul colegilor lor. Totodată, inspectorii școlari și personalul de conducere nu primeau sporuri de solicitare neuro-psihică, deși aveau la bază inclusiv predarea.

„Sunt doar 163 de medici cercetători angajați în spitale, nu sunt mai mulți. Ei au fost incluși, în 2007, în grila pentru Educație, la Sănătate. Erau în spital alături de niște medici, colegi de-ai lor, care aveau salarii de două ori mai mari și ei trebuiau să stea cu 3.500 de lei net pe lună. Ca să ajungi medic cercetător trebuie să fii medic specialist. Prin urmare a trebuit să facem și reglajele astea ca să nu facem nedreptăți unor oameni care nu au nicio vină că nu vor contabilii să le ofere aceeași bani, chiar dacă ei sunt medici, că scrie acolo medic cercetător”, a completat Solomon.

El a mai spus că: „mai sunt la Educație directorii și inspectorii care sunt definiți în lege ca personal didactic de conducere, personal didactic de îndrumare și control. Ei nu primeau sporuri de solicitare neuro-psihică, chiar dacă în norma de bază ei au și predare. Și a trebuit să le dăm sporul de solicitare neuro-psihică, să scrie clar în lege acolo și personalului de conducere, și personalului de îndrumare”.

Opoziția între „abținere” și „împotrivă”

185 de deputați PSD, ALDE, UDMR și majoritatea celor de la minoritățile naționale au votat legea. 67 de parlamentari, PNL și PMP, au votat împotrivă și 30 de deputați, majoritatea USR și câțiva de la PMP, s-au abținut. „PSD a adoptat o dublă măsură. Pentru unii s-au găsit bani, pentru alți salariați, nu. E o bătaie de joc la adresa biologilor, chimiștilor și psihologilor, cărora le-au promis reparații după nedreptatea din Legea salarizării unitare. Tuturor acestor oameni li s-au oferit minciuni și nu le-au acordat creșterile cuvenite pentru că nu au bani. Dar pentru ministrul Muncii, ca să majoreze salariile cu 25% la Ministerul Muncii au fost bani!”, a declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu.

Camera Deputaților a fost for decizional. Actul normativ urmează să fie promulgat de către președinte Klaus Iohannis.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News