Salariile bugetarilor au crescut în octombrie cu până la 11%

Salariile bugetarilor au crescut în octombrie cu până la 11%

Veniturile salariale ale bugetarilor au crescut, în luna octombrie faţă de septembrie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De cele mai mari creşteri s-au bucurat angajaţii din administraţia publică. Veniturile acestora au fost cu 11,3% mai mari, după ce au primit premii ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume din din fonduri speciale pentru perioade anterioare, explică reprezentanţii INS.

Salariaţii din învăţământ au avut venituri cu 3,9% mai mari. Creşterea s-a datorat plăţii cu ora a cadrelor didactice, cumulului de funcţii al acestora.

În sănătate şi asistenţă socială creşterea a fost de 2,1%. INS o explică prin acordarea de prime ocazionale şi plata orelor suplimentare.

Pentru toate aceste categorii de bugetari, din administraţie publică, învăţământ şi sănătate, veniturile au fost mai mari şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici.

Cu cât au scăzut salariile din iunie Comparativ cu luna iunie, luna dinaintea aplicării deciziei de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, câştigul salarial mediu net din luna octombrie a scăzut cu 20,6% în învăţământ, cu 19,1% în administraţia publică, respectiv cu 18,4% în sănătate şi asistenţă socială.

Cel mai mare salariu, în intermedieri financiare Venitul salarial mediu net a rămas nemodificat în octombrie faţă de septembrie, la nivelul de 1.340 lei. Venitul salarial mediu brut s-a cifrat la 1.846 lei, potrivit datelor statistice oficiale.

Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (796 lei).

Cui i-a scăzut salariul În unele sectoare câştigul salarial a scăzut, în luna octombrie faţă de septembrie, în timp ce în alte sectoare a înregistrat creşteri.

Cea mai mai mare scădere a fost de 34,3% şi a fost înregistrată în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale. Cu 20,3% s-au redus veniturile muncitorilor în domeniul fabricării produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Scăderi de venituri cuprinse între 7% şi 12% au fost consemnate în fabricarea produselor farmaceutice, intermedieri financiare şi servicii anexe extracţiei. Totodată, angajaţii în telecomunicaţii, tehnologia informaţiei şi fabricarea băuturilor au primit salarii mai mici cu 4-6%.

Potrivit INS, scăderile au fost cauzate de acordarea în septembrie a unor prime, inclusiv de vacanţă şi pentru ziua petrolistului, plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii, plăţii sumelor din alte fonduri, inclusiv tichete de masă. În unele activităţi, scăderea salariului a fost cauzată de nerealizările de producţie sau de încasările mai mici şi de intrarea în şomaj tehnic.

Cele mai mari creşteri de venit, în extracţia minereurilor Angajaţii în domeniul extracţiei minereurilor metalifere au beneficiat de creşteri salariale de 28,5%, în octombrie faţă de luna anterioară.

Aceştia sunt urmaţi, la mare distanţă, de persoanele angajate în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, inclusiv asigurări şi fonduri de pensii, de cei din textile şi industria metalurgică. Aceştia au primit salarii mai mari cu 3-6%.

Creşteri cuprinse între 2% şi 3% au fost raportate în transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea înregistrărilor, producţia cinematografică şi de programe de televiziune, fabricarea produselor din lemn şi plută şi prelucrarea pieilor.

Creşterile câştigurilor salariale a fost posibilă ca urmare a acordării de premii ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, plăţii sumelor din alte fonduri, cum ar fi tichete de masă, dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari. Totodată, creşterile sunt explicate şi prin revenirea din concedii fără plată ori din şomaj tehnic şi disponibilizarea de personal cu salarii mici.

Ne puteți urmări și pe Google News