Salarii și sporuri la STB. Este justificată greva șoferilor?

Salarii și sporuri la STB. Este justificată greva șoferilor? sursa: arhiva EVZ

Capitala este paralizată în ultimele două zile de greva angajaților Societății de Transport București (STB). Aceștia solicită demisia directorului societății, alături de mărirea salariilor și condiții mai bune de muncă. 

Cu toate acestea, lucrătorii de la STB  beneficiază de o serie de sporuri și indemnizații. Ultima majorare salarială a angajaților STB a avut loc în 2020, cu 10%, care s-a realizat la solicitarea unui sindicat, iar conducerea STB era numită de PSD.

Salariații STB pot avea 12 sporuri, pe lângă salariul de bază. Cinci dintre sporuri sunt menționate în Codul Muncii, adică sunt obligatorii, fiind considerate drepturi ale angajatului, scrie hotnews.ro.

Totodată, 20% din salariu poate reprezenta o indemnizație de conducere, pe lângă tichete de masă în valoare de 440 de lei, primite lunar, dar în funcție de orele lucrate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sporurile angajaților STB:

-spor de 25% pentru orele muncite pe timp de noapte, care trebuie să reprezinte 3 ore din timpul zilei,

-spor de 100% pentru orele muncite în weekend sau în sărbătorile legale,

-spor de 100% din salariul negociat pentru orele suplimentare,

-spor de 150% pentru orele suplimentare lucrate în weekend sau în perioada sărbătorilor legale,

-spor muncă continuă de 14 zile, adică 200% din salariul negociat,

-spor pentru exercitarea şi a unei alte functii suplimentare – până la 50% din salariul minim de încadrare al funcției înlocuite;

-spor de vechime în muncă – maxim 32% din salariul de încadrare negociat;

– spor de dificultate acordat conducătorilor autobuz/ troleibuz/ tramvai, precum şi conducătorilor autobuz instructorilor conducătorilor troleibuz, instructorilor conducătorilor tramvai, instructori – 35% din salariul de încadrare negociat;

-spor şef de echipă – 3-10% din salariul de încadrare negociat;

-spor şef formatie de control şi casier coordonator – 3-7% din salariul de încadrare negociat;

-spor pentru lucrările efectuate de către conducătorii vehicul tramvai / troleibuz/ autobuz şi conducătorii vehicul tramvai /troleibuz /autobuz instructori aferente proceselor de pregătire și încheiere a activității – 10% din salariul de încadrare, în condițiile efectuării în integralitate a lucrărilor specifice de pregătire şi încheiere a activității;

- spor ce se acordă conducătorului vehiculului implicat în activitatea de deszăpezire (tramvai, troleibuz, plug) și întreținere rețea/fir – 19% din salariul de încadrare negociat.

Indemnizațiile de conducere sunt unele consistente:

-16% pentru un şef de birou financiar, pentru un contabil autobaze/depouri, şef de atelier, şef de sector linii, şeful unui birou, şeful unui centru cultural și şeful unui complex sportiv, -17% pentru un șef birou financiar contabil divizie, pentru un lider de autobază sau de depou, -18% pentru un şef serviciu, de secție sau centru de excelență, -19% pentru un contabil şef (DRMT) și pentru un inginer şef (DRMT), -20% pentru un inginer şef și contabil şef, -35% pentru un director, -40% pentru un director general adjunct.

De asemenea din 1 martie 2020, indemnizația de conducere se achită diferențiat pentru funcțiile de autobază/depou, într-un procent de 16%-20%.

Cum majoritatea șoferilor au 4.135 lei net, cu tot cu sporuri pot avea 6.651 net. În decembrie, s-a adăugat, de exemplu, un spor vechime de aproape 1.100 lei, 1.380 sport de dificultate sau u spor de noapte 900 lei.

Salarii primite de angajații STB

- director general – 17.334 lei - sef de serviciu până la – 11.000 - inginer șef – până la 11.000 lei - casier centru reîncărcare carduri – până la 4.816 lei - mecanic auto – până la 4.958 lei - lăcătuș – până la 4.889 lei - sudor – până la 4.396 lei - strungar – până la 4.534 lei - agent de securitate – până la 3.409 lei”.