Salarii minime echitabile la nivelul UE! Ce înseamnă asta pentru angajații români

Salarii minime echitabile la nivelul UE! Ce înseamnă asta pentru angajații români Sursă foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană urmează să anunțe, miercuri, o propunere cu privire la salarii minime echitabile la nivelul UE. În preambulul acesteia, sindicatele din întreaga Europă au sugerat câteva măsuri pentru ca tuturor lucrătorilor să le fie asigurat dreptul la o remunerație decentă și o putere mai mare de negociere cu patronatele.

Cea mai gravă recesiune după al Doilea Război Mondial

Sindicaliștii din Europa spun că pandemia a înrăutățit situația lucrătorilor, iar de la începutul ei aproape 40% dintre lucrătorii din UE spun că se descurcă mai greu decât înainte de criză, conform unui raport Eurofound.

Potrivit acestora, lucrătorii pot ține Europa în afara recesiunii dacă au bani de cheltuit.  Totodată, se menționează că cea mai bună garanție a unor salarii corecte este ca angajatorii să negocieze salariile cu sindicatele, dovada fiind clară - țările cu cele mai mici salarii sunt cele cu cel mai mic număr de lucrători acoperiți de contracte colective de muncă.

Astfel, sindicatele din Europa spun că „în realitate nivelul este prea jos pentru ca o familie să se bucure de o viață decentă. În România, valoarea coșului minim de consum arată că există o mare discrepanță dintre nivelul salariului minim actual și necesarul pentru a asigura un nivel de trai de o minimă decență”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un nou prag de decență

„Din acest motiv, ETUC solicită stabilirea la nivel european a unui prag de decență [60% din salariul median național și 50% din salariul mediu național și corelarea cu alți indicatori, precum costurile de trai] sub care salariile minime să nu scadă, și să fie întotdeauna definit cu implicarea deplină a partenerilor sociali.

În septembrie 2019, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen s-a angajat: „în primele 100 de zile din mandatul meu, voi propune un instrument legal astfel încât fiecare lucrător din Uniunea Europeană să aibă un salariu minim echitabil. Acest lucru ar trebui să permită un trai decent oriunde lucrează.” Deși acele 100 de zile au trecut de mult, propunerea promisă trebuie să vină sub forma unei directive”, se mai arată în comunicatul CNS Cartel Alfa.