Salarii majorate la stat, începând cu luna noiembrie. Angajații vor primi în jur de 7.400 de lei, în mână, la care se vor adăuga și alte beneficii și bonusuri. Majorările salariale vin în contextul ordonanței austerității pe care o pregătește premierul Marcel Ciolacu.
Salarii majorate la stat, începând cu luna noiembrie. Vor beneficia angajații din cadrul Metrorex, din subordinea Ministerului Transporturilor, ale căror venituri vor înregistra o creștere de aproximativ 13%. Spre deosebire de lucrătorii din CFR, marginalizați și ignorați de autorități, angajații Metroului vor beneficia de salarii de peste 7.400 de lei pe lună.
La finalul săptămânii trecute, lucrătorii din structura CFR au făcut o grevă de două ore. Zeci de mii de călători au avut de suferit din cauza întârzierii trenurilor, însă acest lucru nu a mișcat cu nimic pe responsabilii de la Transporturi. Greva angajaților CFR a fost ignorată total de ministrul Sorin Grindeanu.
Nu același lucru se întâmplă la Metrorex, unde sindicatul a fost condus ani buni de un membru PSD, Ion Rădoi.
Salariul mediu brut al unui angajat din cadrul Metrorex este de 11.300 de lei în prezent, adică 6.628 de lei net. De la 1 noiembrie, după creșterea de 13%, salariul mediu brut va fi de 12.803 lei, iar net de 7.490 de lei.
Salarii majorate la stat
Mii de angajați ai Metrorex vor câștiga, începând cu 1 noiembrie, în jur de 7.400 de lei net. Președintele Consiliului de Administrației al Metrorex, Mihai Barbu, a declarat că noul Contract Colectiv de Muncă a fost deja înregistrat la ITM. Pentru a ajunge la un consens, au avut loc 26 de întâlniri cu sindicaliștii Metrorex.
„Au avut loc 26 de runde de negocieri pe tema noului Contract Colectiv de Muncă, și s-a ajuns la un consens, prin care și conducerea executivă și structura sindicală au căzut de acord asupra condițiilor pentru anul următor”, a declarat Mihai Barbu, citat de Gândul.
Noul contract colectiv nu prevede doar creșteri salariale ci și o serie de bonificații. Pe lângă salarii majorate, lucrătorii Metrorex vor beneficia și de bani pentru concedii ori bonuri de masă.
„Bineînțeles, s-au discutat foarte multe lucruri. Contractul Colectiv de Muncă nu conține doar majorarea salarială, ci și alte lucruri care trebuie reglate între administrație și structura salarială, cum ar fi banii pentru concedii, sau bonurile de masă. Procentual, salariul crește cu 13%, începând cu 1 noiembrie”, a mai declarat Mihai Barbu.
Greva CFR ignorată de autorități
Săptămâna trecută, vineri, a avut loc o grevă de avertisment a lucrătorilor CFR. Protestul a fost organizat de federațiile sindicale reprezentative din cadrul companiei de infrastructură. Greva s-a derulat pe parcursul a două ore, între orele 7.00 și 9.00, dar a dat peste cap transportul feroviar din întreaga țară.
Trenurile au avut întârzieri de sute de minute, iar zeci de mii de călători și-au văzut planurile date peste cap. În afară de traficul de marfă, cei mai afectați au fost navetiștii care au întârziat la locurile de muncă. CFR Călători a avut programate, în acel interval de timp, de două ore, 266 de trenuri. Acestora li s-au adăugat trenurile operatorilor privați de călători și garniturile de marfă.
Revendicările lucrătorilor CFR
Salarii majorate la stat. Deși este evident că un protest CFR pe scară largă poate da peste cap o țară întreagă, minstrul PSD Sorin Grindeanu a ignorat greva. De altfel, este cel de-al doilea protest care are loc în mandatul său de ministru al Transporturilor. Lucrătorii CFR care au intrat în grevă au acuzat mai multe probleme din cadrul structurii de transport feroviar:
- Lipsa bugetelor de venituri și cheltuieli aprobate pe anul în curs;
- Lipsa finanțării strategice și coerente a căii ferate;
- Lipsa de investiții în material rulant de calitate, modern;
- Lipsa salariilor corecte și motivante care să permită înlocuirea unor generații de ceferiști;
- Probleme legate de Statutul personalului feroviar, lege votată de Parlamentul României, care nu generează efecte pentru lucrătorii feroviari.