Breaking News. Profesorii suspendă greva. Anunțul premierului Nicolae Ciucă
- Emma Cristescu
- 12 iunie 2023, 11:57
Sindicaliștii au anunțat că sunt încă în grevă, deocamdată, și că decizia de a opri protestul depinde de Guvern
Update 3 - „Am decis, la nivelul coaliției și îndeplinind consensul cu liderii de sindicat, ca odată ce avem răspunsul scris din partea dumnealor legat de revenirea în clase a profesorilor vom adopta ordonanța de urgență”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
„Sunt probleme acumulate în ani foarte mulți. Nu vreau să acuz o grea moștenire. Sunt o serie de neajunsuri, probleme care într-adevăr trebuie rezolvate. Am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă”, a adăugat premierul.
Update 2 - Sindicatele au decis să suspende greva, în urmă cu câteva minute. În prezent sunt așteptate declarațiile liderilor sindicali. Aceștia au transmis Guvernului că sunt de acord cu oferta Executivului și că vor suspenda protestu.
Update - Profesorii din anumite județe au decis deja să respingă oferta guvernului și să continue greva, blocând astfel desfășurarea examenelor de Evaluare Națională, esențiale pentru elevii de clasa a VIII-a și admiterea acestora la liceu, potrivit surselor DigiTV. Unul dintre județele în care profesorii au decis să protesteze în continuare este Suceava. La Giurgiu, în schimb, cadrele didactice vor ieșirea din grevă.
În același timp, liderii sindicali ai profesorilor încearcă, la această oră, să centralizeze rezultatele voturilor din toate județele, în timp ce Guvernul așteaptă decizia protestatarilor.
Sindicaliștii au declarat că ceea ce face ca greva să se prelungească este lipsa de credibilitate a Executivului, care ezită să-și asume răspunderea pentru pormisiunile făcute. Leonard Stancu, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu, și Paul Rusu, președintele SÎP Hunedoara, au declarat că sindicatele nu au acceptat ordonanța emisă de guvern încă de la început și că este doar o modalitate de a ocoli această asumare. Ei au mai anunțat că nu au ajuns la o înțelegere cu Guvernul.
Ce se va întâmpla cu greva profesorilor
Sindicaliştii din Educaţie au anunţat că vor da un răspuns până luni la ora 10:00 cu privire la proiectul de Ordonanţă referitor la salarizarea personalului din Învăţământ, lansat duminică în dezbatere pe site-ul Ministerului Muncii.
„Proiectul actului normativ, de la premier am înţeles că va fi pus astăzi (duminică, n.r.) în dezbatere publică. Colegii îl vor putea vedea, vor cunoaşte conţinutul şi ne vom pronunţa mâine (luni, n.r.), la ora 10:00. Am cerut acolo ceea ce ştiţi şi dumneavoastră foarte clar. Au fost nişte cerinţe minimale. Una dintre ele încă nu a fost îndeplinită. Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creşterile salariale pe viitoarea grilă de salarizare în cursul anului 2024. Aici răspunsul Guvernului a fost că se acordă prima tranşa în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025. Aşa că, este logic să primească colegii noştri proiectul actului normativ şi, în funcţie de conţinutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl vom comunica. Până atunci greva continuă”, a spus Nistor duminică, la ieşirea de la consultările de la Guvern.
Proiectul de act normativ pus în dezbatere de Ministerul Muncii prevede că, începând cu data de 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază ale personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1.300 de lei brut pe fiecare funcţie.
De asemenea, cu aceeaşi sumă se majorează salariile personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum şi pentru celelalte categorii de funcţii cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi care desfăşoară activitatea în sistemul naţional de învăţământ.
În ceea ce priveşte salariile personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior, acestea cresc cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie.
Majorările salariale vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei. Impactul asupra bugetului de stat, în anul curent, va fi de - 2.705.505 lei.