Sacrificii nedrepte. Facilităţile mamelor cu mulţi copii, anulate de tătici

Sacrificii nedrepte. Facilităţile mamelor cu mulţi copii, anulate de tătici

Promisiunile şi chiar iniţiativele legislative care aduc reparaţii femeilor care au născut mai mult de doi copii sau au făcut întreruperi legale pentru creşterea copiilor se dovedesc discriminatorii, deci ilegale

Multe femei care sunt în pragul pensionării sunt derutate de multitudinea de promisiuni electorale legate de facilităţile acordate celor care au născut trei şi mai mulţi copii. Este vorba despre persoanele care au născut înainte de 1989, când statul român acorda nişte beneficii, cum ar fi o rentă lunară viageră şi reduceri cu doi sau trei ani la pensionare. Încă de pe timpul guvernării lui Petre Roman, alocaţiile lunare au fost suspendate şi niciun alt guvern nu le-a reluat.

Ele au sperat ca aceşti ani să li se ia în calcul la pensionare. De asemenea, mamelor le rămăsese speranţa facilităţii de pensionare. La solicitarea EVZ, Ministerul Muncii clarifică situaţia.

Modificările legislative la pensionarea anticipată

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, sistemul public de pensii este reglementat de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act normativ care abrogă prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale. În procesul de elaborare al Legii nr. 263/2010 au existat o serie de dezbateri cu privire la menţinerea prevederilor art. 48 din Legea nr. 19/2000 – act normativ abrogat, potrivit cărora „femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 10 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare după cum urmează: a) cu un an - pentru 3 copii; b) cu doi ani - pentru 4 sau mai mulţi copii”. În baza OG nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor a reclamat Guvernul României la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării cu privire la aceste prevederi, întrucât considerau că mamele beneficiază de discriminare pozitivă în detrimentul taţilor. Având în vedere cele expuse anterior şi ţinând seama de principiile europene privind nediscriminarea şi egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, Legea nr. 263/2010 nu mai cuprinde reglementări cu privire la reducerea vârstei standard de pensionare pentru femei în funcţie de numărul de copii născuţi şi crescuţi, susține Ministerul Muncii.

Aşadar, proiectul depus la Camera Deputaţilor de Ninel Peia (PSD), care prevede acordarea unei indemnizaţii viagere pentru femeile care au trei sau mai mulţi copii, cuprinse între 30 şi 50 % din salariul mediu net pe economie, ceea ce ar însemna între 630 şi 1000 lei, are toate şansele să fie atacat la Curtea Constituţională dacă va fi aprobat de Parlament.

Răspunsuri la întrebările cititorilor

ÎNTREBARE:

Buna ziua. Mă numesc Mircea Romcescu, sunt muzician și am câteva întrebări legate de situația noastră, ca liberprofesioniști, la momentul pensionării. N-am să lungesc introducerea fiindcă mă gândesc că n-aveți timp de „small talk”, așa încât: Care dintre următoarele situații se consideră ca vechime la pensie sau la indemnizație: 1.Stagiul militar? Anii de facultate?

Răspuns:

Conform art. 49 din Legea nr. 263/2010 stagiul militar și cursurile de zi ale învățământului universitar (facultatea) sunt perioade asimilate stagiului de cotizare. Aceste perioade asimilate se au în vedere pentru deschiderea drepturilor de pensie pentru limita de vârstă, invaliditate și urmaș, însă nu se iau în calcul la stabilirea pensiei anticipate și anticipate parțiale.

ÎNTREBARE:

2. Perioadele de muncă în străinătate, pentru care plăteam cote parte la A.R.I.A. (Agenția Română de Impresariat Artistic) ?

Răspuns:

Activitatea unor lucrători, considerați colaboratori externi pentru faptul că sunt plătiți din fondul nescriptic și au încheiat contracte de colaborare, se consideră vechime în muncă și se înscrie, ca atare, în carnetul de muncă, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

> lucrează în incinta unității sau într-un loc de muncă al acesteia;

> prestează muncă în cadrul unei activități decurgând din sarcinile ce revin unității;

> sunt supuși unui program de lucru și regulamentului de ordine interioară al unității;

> sunt remunerați pe baza unor cote sau tarife la nivelul salarizării stabilite pentru salariații permanenți ai unității, care au activitate.

Avându-se în vedere că această situație deosebită a avut-o numai personalul artistic încadrat în cinematografie, instituții artistice sau alte unități, dovezile de vechime în muncă urmează a fi eliberate de SC Artexim Romstar care a impresariat persoanele repective. Astfel, în vederea stabilirii drepturilor de pensie ale personalului artistic care a susținut concerte/spectacole în străinătate în baza contractelor de colaborare încheiate prin ARIA, adeverințele eliberate de ARTEXIM trebuie să conțină numai perioada de vechime în muncă, la determinarea punctajului mediu anual utilizându-se salariul minim pe economie.

ÎNTREBARE:

3. Anii de vechime ca membri ai Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) ?

Răspuns:

Conform art. 163 din Legea nr. 263/2010: „(1) Pentru persoanele asigurate în alte sisteme de asigurări sociale, integrate în sistemul asigurărilor sociale de stat până la data intrării în vigoare a prezentei legi, la determinarea punctajului se ia în calcul, după caz, salariul minim pe economie, venitul asigurat stipulat în contractul de asigurare la care s-a achitat contribuția de asigurări sociale sau salariul, inclusiv celelalte drepturi, înregistrate în carnetul de muncă.”

Stabilirea stagiului de cotizare în aceste cazuri se face în baza adeverinței eliberate de uniunile respective: > pentru membrii Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România se va lua în calcul perioada cât ați fost membru al acesteia, respectiv de la data debutului artistic până la data de 01.07.1993 - data integrării sistemului de pensii ale membrilor UCMR în cadrul sistemului de asigurări sociale și pensii de stat.

Recunoașterea stagiului de cotizare se face în baza regulamentelor privind acordarea de pensii și alte drepturi de asigurări sociale membrilor acestei uniuni. După data integrării, respectiv 01.07.1993, constituie stagiu de cotizare numai perioadele pentru care membrii UCMR au achitat contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Răspunsurile sunt oferite EVZ de Isabel Bogdan, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Vaslui.