Evenimentul Zilei > Actualitate > Sabin Orcan, dolarii și bătălia pentru ziarul „România liberă”
Sabin Orcan, dolarii și bătălia pentru ziarul „România liberă”

Sabin Orcan, dolarii și bătălia pentru ziarul „România liberă”

Trecerea lui Sabin Orcan pe la ziarul „România liberă” a lăsat urme adânci, atât în tirajul ziarului,, cât şi în buzunarele patronului, care îşi pusese atâtea speranţe în el. Continuăm cu prezentarea ”faptelor de vitejie” ale acestui individ, care pune etichete pe toată lumea, de la colegi de breaslă până la oricine îi deranjează interesele. Pentru a-i arăta adevarat față.

Că Dan Adamescu, patronul de atunci al „RL” a făcut ce-a vrut cu banii lui şi a numit pe cine a crezut de cuviinţă în fruntea publicaţiei al cărei patron a devenit, nu-i poate nimeni reproşa. Banii omului. Dar că, din cauza unor neprofesionişti şi a bătăliei dintre ei, care să lingă mai tare, unul dintre cele mai importante ziare ale României de după 1989 a căzut victimă, este o problemă a întregii societăţi şi, dacă vreţi, şi a istoriei presei române. Am să arăt în acest articol de ce spun asta.

În 22 decembrie 1989, în acea zi de iarnă fierbinte, în fruntea ziarului a venit jurnalistul Petre Mihai Băcanu. Nu întâmplător. Băcanu ieşise  în acea zi din arestul Securităţii din Rahova, eliberat de către revoluţionari. Jurnalistul fusese închis în beciurile Securității pentru că la începutul lui 1989, împreună cu Anton Uncu, Mihai Creangă, dar şi inginerul Ştefan Niculescu Maier, maistrul tipograf Alexandru Chivoiu, matriţe­rul Nicolae Neacşu şi economista Elena Gheor­ghe încercaseră să scoată un ziar ilegal împotriva lui Ceauşescu şi a regimului său. Astfel, după ’89, „România liberă”, avându-i în frunte pe cei trei dizidenţi, a devenit cel mai important ziar de opoziţie din România post-revoluţionară.

Sub patronajul lui Dan Adamescu, ziarul a devenit mult mai angajat în bătălia pentru dezvăluirea abuzurilor.

Unii puternici ai zilei, Victor Ponta & Co ( la aceea vreme de partea Binomului DNA), cu ajutorul celebrei Laura Codruța Kovesi și a lui Florian Coldea, au reacționat. Așa că l-au înglodat în dosare penale, instrumentate de DNA. Adamescu şi fost arestat, de altfel, găsindu-și sfârșitul într-o mașinărie care avea drept scop distrugerea sa.  Miza „România Liberă” era importantă pentru politicieni, iar soarta familiei Adamescu era legată de ziar.

Petre Mihai Băcanu nu a acceptat acest compromis şi s-a retras de la conducerea ziarului. Dan Adamescu a încercat atunci să-l aducă în fruntea lui pe Rareş Bogdan.  În acele condiţii, nici Rareş Bogdan nu a vrut să preia ziarul.

Atunci a apărut în scenă Sabin Orcan. Îi promitea lui Dan Adamescu că el va fi cel care se va lupta pe viață și pe moarte cu Laura Codruța Kovesi. Aăa că a fost înscăunat în calitate de director editorial. Directorul general de atunci al societăţii comerciale care edita ziarul, Adrian Rus, a fost şi el înlăturat. Deşi doar responsabil cu conţinutul, Sabin Orcan a devenit stăpân peste publicaţie. Folosind-o în scop personal.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE