Sabin Bălaşa, internat în stare gravă

Sabin Bălaşa, internat în stare gravă

Cunoscutul pictor se află internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului “Sf. Maria”, suferind de un cancer pulmonar generalizat, cu multiple metastaze, dintre care una osoasă. "Starea pictorului, care este paralizat de la brâu în jos, este foarte gravă. Nici controlul asupra membrelor superioare nu este mai bun, Bălaşa nemaifiind în stare nici să semneze ca lumea, dar să mai şi picteze. Înainte de internare, cunoscutul artist cântărea puţin peste 50 de kilograme, aşa că se presupune că greutatea sa a scăzut sub această limită".

Declaraţiile aparţin celor doi copii ai acestuia, Matei şi Tudor, care s-au decis să facă cunoscută tragedia pe care o trăieşte pictorul. Practic, după cum s-a exprimat fiul acestuia, Tudor Bălaşa, putem vorbi de o “numărătoare inversă”. În faţa spitalului, băieţii au trecut la afirmaţii foarte grave la adresa fostei soţii a pictorului, Melania Iordăchescu, acuzĂnd-o că a ştiut despre tragedie din 2006, dar nu a spus nimănui nimic.

În opinia celor doi, Melania este cea care i-a pus, de-a lungul timpului, tatălui lor “diazepam în mâncare”. În momentul când au descoperit acest lucru, ei au decis s-o îndepărteze şi să-i interzică accesul în preajma tatălui lor. Aşa se face că Melania nu l-a vizitat niciodată pe celebrul pictor de când este internat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ce priveşte averea pictorului, estimată ca fiind fabuloasă, din care Melania doreşte o “bucată”, conform legilor partajului, Tudor Bălaşa a declarat că nu are cunoştinţă la cât se ridică suma şi că, în momentul de faţă, nu se gândeşte la aşa ceva, fiind preocupat doar de uşurarea suferinţei tatălui său. Intenţia celor doi băieţi ai artistului de a organiza, în mijlocul bolnavilor de la Terapie Intensivă, o conferinţă de presă, pentru a arăta adevărata stare a tatălui lor şi a contracara speculaţiile din presă, s-a izbit de refuzul ferm al direcţiei spitalului.

Regulamentul şi legile îi interzic acesteia o astfel de acţiune. Surse din interior ne-au declarat că, în cursul dimineţii, cei doi băieţi au exercitat presiuni asupra conducerii spitalului, pentru a permite filmarea tatălui lor în Terapie Intensivă. S-a mers până la aducerea, în incinta spitalului, a unui procuror de la Curtea Supremă, cunoştinţă a celor doi, pentru a-i ameninţa pe responsabilii spitalului “Sf. Maria”.

Artistul şi-a caracterizat opera ca aparţinând unui romantism cosmic.

Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate de femei sculpturale cu păr lung, animale reprezentând un hibrid între inorogi fără coarne şi centauri şi bărbaţi înfăţişaţi în acte de meditaţie.

Criticul Marc Havel scria că "Sensibilitatea extremă a lui Sabin Bălaşa se întâlneşte doar la acei mari pictori care au exprimat dureri şi aspiraţii înalte într-o manieră calmă."

Pictorul a primit numeroase premii internaţionale şi a fost numit Cavaler al Artei(1985) de Academia Bedriacense din Italia.

Călător în timp