Să râdem cu mari clasici ai păcălelilor electorale

Să râdem cu mari clasici ai păcălelilor electorale

Deputatul PDL de Vâlcea Sorin Zamfirescu a promis în 2008 realizarea unor proiecte pentru care ar fi nevoie de 100 de ani. Alegerile au trecut, nimic nu s-a concretizat.

Dacă citeşti acum promisiunile parlamentarilor din 2008, din campania electorală, ai crede că vezi emisiunea "Antologia umorului românesc". Butoaie cu miere au fost destupate atunci în toate circumscripţiile, râuri de lapte s-au revărsat peste colegiile electorale, planuri cât pentru 200 de ani urmau să fie îndeplinite într-un singur mandat. Oamenii uită repede. Angajamentele sunt abandonate după trei zile ca şi cum nimeni n-ar fi luat discuţia în serios.

Cazurile de mai jos au fost alese aleatoriu, răsfoind platformele-program din campania electorală. Studiul de caz l-am făcut în colegiul unui deputat PDL, considerând că un parlamentar din opoziţie ar putea spune că nu şi-a putut onora promisiunile pentru că nu l-au ajutat cei de la putere.

Vechea idee cu polul de dezvoltare

Ne puteți urmări și pe Google News

Sorin Zamfirescu (PDL) a câştigat Colegiul 1 din Vâlcea la 300 de voturi de candidatul PSD. A devenit protector al unei părţi a municipiului Râmnicu-Vâlcea, precum şi al oraşului Olăneşti şi al comunelor Vlădeşti şi Păuşeşti Măglaşi.

Campania din oraş şi-a concentrat-o pe ideea "Râmnicu- Vâlcea - pol de dezvoltare urbană", idee pe care au aplicat-o foarte mulţi candidaţi PDL din alte judeţe.

Se promitea practic obţinerea unui statut privilegiat în obţinerea fondurilor europene, pentru că polii de dezvoltare regionali au prioritate. Dar acest vis a rămas doar pe hârtie. Apoi a promis concret că va sprijini introducerea canalizării în cartierul Goranu din Râmnicu-Vâlcea.

Purtătorul de cuvânt al primăriei spune că lucrările au demarat, dar la faţa locului oamenii n-au văzut nimic. "Au tasat nişte pământ, mai mult rău au făcut. Nu s-a săpat niciun metru de şanţ, nimic", spune Costache Florea, din Goranu nr. 69.

"Ar fi putut mai mult"

În partea rurală a colegiului lui Sorin Zamfirescu, vântul răscoleşte praful pe drumul plin de gropi dintre Vlădeşti şi Olăneşti. Primarii comunelor, niciunul de la PDL, dau din mână a lehamite când aud de numele deputatului, spunând că nu se pot baza pe sprijinul acestuia. Cei câţiva locuitori cu care am vorbit spun că nu l-au mai văzut din 2008, de când cu campania electorală.

Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicu-Vâlcea, afirmă că Zamfirescu s-a inspirat din platformele primarilor de pe raza colegiului. A acceptat să analizeze pe liniuţe cele 14 proiecte concrete promise de deputatul PDL şi a concluzionat: "A fost şi el primar, nu e un tip prost, ştiu ce a făcut înainte. Dar acum, după părerea mea, s-a descurcat slab".

Proiecte megalomanice sortite eşecului

"Fac ce spun şi spun ce fac." Era sloganul lui Zamfirescu din 2008. Dar din cele 14 proiecte pe care a spus că le face, doar unul se află în desfăşurare: contruirea a 108 locuinţe ANL şi a 93 de locuinţe sociale. A promis înfiinţarea unui spital municipal pentru bolnavii cronic din judeţ.

"Nu a existat niciun proiect, niciun amplasament. Probabil au sperat că fac reforma sanitară şi vor rămâne bani pentru un spital nou", explică Daniel Ionescu.

Sorin Zamfirescu a mai promis şi "modernizarea Grădinii Zoologice cu fonduri UE". Doar s-au extins niţel cuştile. "Era un proiect mai amplu, cu o sală de conferinţe, dar nu s-a concretizat nimic", dă lămuriri Ionescu, de la Primăria Râmnicu-Vâlcea.

A fost apoi ideea amenajării unui parc pe Dealul Capela, cu alei pietruite, bănci şi corpuri de iluminat, dar Romsilva s-a opus. "Proiectul rămâne în picioare, nu vom renunţa la el", precizează Daniel Ionescu.

Promisiunile concrete ale lui Zamfirescu nu se opresc aici. A garantat prelugirea unui bulevard în zona nord a oraşului. "Era vorba de un proiect european, n-am obţinut banii", mărturiseşte consultantul. Deci s-a ales praful şi de acest punct.

A vrut apoi să renoveze Muzeul Satului de la Bujoreni. "Păcat că nu-i valorificat. Nu, nu s-a făcut nimic cu el", recunoaşte omul de la primărie.

Punctul trei din programul lui Zamfirescu era printre cele mai ambiţioase: amenajarea albiei râului Olăneşti, construirea unui pod şi dalarea râului. Apele Române au zis "pas" pentru că n-au bani.

În doi ani, au vorbit doar 10 minute

În primăria din Vlădeşti, primarul Sorin Ghiţă (PSD) butonează telecomanda, nehotărându-se dacă să mai stea în birou sau să plece pe unde are treburi.

Erau patru puncte ce vizau comuna sa în programul deputatului PDL Sorin Zamfirescu. Ghiţă se uită pe foaie şi exclamă: "A zis el că le face?! A venit o singură dată aici, în 2009, şi a stat 10 minute. Nu ştie nimic despre problemele oamenilor".

În replică, deputatul recunoaşte ruptura cu Vlădeştiul: "Dumnealui e de la alt partid şi nu realizează că nu suntem în campanie electorală". Dar primarul îl contrazice: "Chiar acum câteva zile l-am sunat şi nu mi-a răspuns. O fi în vacanţă, omul... Ne mai trebuie 2 miliarde de lei vechi să plătim constructorii pentru nişte lucrări din 2008. Am făcut canalizare, guvernul a aprobat 36 de miliarde, dar am primit doar 34".

"E cumsecade, dar nu face nimic"

La Păuşeşti, primarul Alexandru Dediu (PC) e în sat cu inspectorii SAPARD, veniţi să verifice stadiul lucrărilor la reţeaua de canalizare. Într-o pauză de 10 minute spune că ultima oară l-a văzut pe Zamfirescu pe 20 mai, de Ziua Eroilor. Deputatul PDL promisese în programul său că va construi în comună o sală de sport şi o grădiniţă.

"Nu m-a consultat niciodată pe ce vrem să facem în comună. El a furat din proiectele pe care le aveam eu în program. Grădiniţa am făcut-o singur, din fonduri proprii şi cu sprijinul consiliului judeţean. La sala de sport tot eu am depus hârtiile la Ministerul Dezvoltării, dar nu mai sunt fonduri".

Deputatul PDL Sorin Zamfirescu e mulţumit însă de relaţia cu Dediu: "Ştie să se descurce". Însă primarul din Păuşeşti pune punct caracterizării: "Nu face nimic moşul. Nu m-a ajutat cu nimic. E om cumsecade, dar nu se ocupă, n-am la cine să apelez. Are aproape 70 de ani, nu-l mai interesează să muncească. De ce-a mai candidat? Păi, nu ştiţi cum se candidează?!".

În 2008, când a candidat, Sorin Zamfirescu avea 66 de ani.

Olăneşti, subiectul unei ficţiuni electorale

La Olăneşti, niciuna din cele patru idei ale deputatului nu s-a realizat. "Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu primarul de acolo, cum să facem cu concesionarea apelor termale", zice totuşi mulţumit Sorin Zamfirescu.

A promis construirea unei baze sportive, a unui ştrand geotermal cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării şi Turismului, precum şi a unui drum al apelor minerale care să lege vestitele staţiuni vâlcene. Totul a rămas pe hârtie, literatură de sertar.

"Eu nu pot să extind reţelele electrice, de exemplu. Pot doar să intervin. Principala mea activitate e în parlament", explică, în final, tot mai iritat, Sorin Zamfirescu.

CA LA 70 DE ANI. Sorin Zamfirescu, pozat în semiprofil, a devenit deputat PDL la 66 de ani. Primarii din colegiu spun că nu te poţi baza pe el FOTO: AGERPRES

AU IMAGINAŢIE

Toţi candidaţii au promis şosele de centură, şcoli, spitale, dispensare până în ultimul cătun, zone economice libere, turism înfloritor şi chiar Luna de pe cer. Azi e doar umor politic

Sunt patru motive pentru care e bine să iei la scuturat promisiunile electorale din 2008. În primul rând, suntem la jumătatea mandatului, deci ceva trebuia să se întrevadă din proiectele anunţate. În al doilea rând, avem pentru prima dată parlamentari aleşi uninominal şi e interesant de urmărit dacă teoria creşterii responsabilităţii individuale se verifică sau nu.

În al treilea rând, e şi un exerciţiu de simulare a efectelor hotărârii de guvern din 2009 care interzicea - e adevărat, doar primarilor - câştigarea electoratului cu promisiuni fără acoperire. În al patrulea rând, politicienii nu sunt obişnuiţi să dea socoteală pentru ceea ce spun şi nu fac. Rapoartele lor de activitate sunt documente de circulaţie restrânsă, o simplă formalitate.

Diletanţii promit marea cu sarea

S-a crezut că votul uninominal va fi mai bun, va aduce o monitorizare mai clară a activităţii fiecărui parlamentar. Dar analistul Dan Pavel spune că răspunderea rămâne un concept diluat: "Avem o democraţie cârpită, improvizată. Societatea civilă nu este activă, să stea călare pe politicieni".

Cristian Pârvulescu, comentator politic, spune că nu există nicio şansă ca parlamentarii să-şi onoreze promisiunile: "Majoritatea a venit cu propuneri nerealiste. Mulţi şi-au făcut program de primar, şi nu de parlamentar". Dan Pavel îl completează: "Poţi face un program bazat pe analiză şi unul heirupist, în care aglomerezi tot ce-şi doresc oamenii să audă. Când faci asta înseamnă că eşti diletant şi nu ai un viitor în politică".

Amândoi analiştii au ajuns la aceeaşi concluzie: dacă diletanţii nu vor fi sancţionaţi înseamnă că votul uninominal n-a meritat.

Nimeni nu vrea să audă promisiuni generale

Campania electorală din 2008 este acum fără valoare, consideră vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan.

"Tot ce s-a promis în 2008 trebuie regândit pentru că a venit criza şi avem un buget care abia îşi trage sufletul. În general, însă, promisiunile diferă de ce se materializează".

Votul uninominal a schimbat regulile alegerilor parlamentare, îl completează Teodor Meleşcanu, senator PNL de Prahova: "Abordările generale într-o campanie electorală nu interesează publicul. Nimeni nu vrea promisiuni la modul ideal. Mulţi parlamentari au fost prinşi în jocul de-a edilul. Campania din 2008 a fost paralelă cu cea a primarilor". Concluzia lui Meleşcanu e lămuritoare: "Toţi promit, acum depinde dacă eşti la putere sau în opoziţie".

TUDOR CIUHODARU (INDEPENDENT)

N-am făcut compromisuri

  • Modernizarea rutei est-vest, care să permită un trafic normal în oraş

"Nu s-a îndeplinit."

  • Voi insista pentru construirea a 400 de locuri de parcare în colegiul meu.

"N-am reuşit nimic."

  • Voi milita pentru regenerarea urbană a zonei Cuza Vodă, modernizarea cartierului Ţicău, refacerea pârtiei de schi

"Nu s-au concretizat. M-am concentrat pe politicile medicale. Am propus multe iniţiative, toate urmate de strângeri de mână şi zâmbete frumoase. Altele au primit aviz negativ. O parte din promisiunile 2008 erau din programul PSD, din care ulterior m-am retras. Reprezint 70.000 de oameni, mi-aş fi dorit să fac mai mult. Am reuşit însă să trec prin parlament Legea plantelor etnobotanice şi am militat pentru deblocarea posturilor din sistemul medical, dar n-am avut succes."

ALINA GORGHIU (PNL)

E greu în opoziţie

  • Şase adăposturi în care câinii comunitari să fie îngrijiţi

"Am primit aviz negativ, din nefericire. E punctul cel mai nevralgic în colegiul meu. Am depus şi lista de semnături."

  • Includerea zonei Sebastian-Petre Ispirescu pe ruta de dezvoltare a magistralei de metrou Drumul Taberei

"Nu am reuşit nimic în acest sens"

  • Înfiinţarea a cel puţin patru zone agro-alimentare în Colegiul 22

"Mi-a luat un an şi jumătate să-i fac să-mi accepte propunerea pentru două astfel de zone. Am înţeles că acum le caută un loc în colegiu, sunt curioasă ce o să-mi găsească."

  • Cămin de bătrâni de 200 de locuri pe un teren viran din Calea 13 Septembrie

"Nu s-a concretizat, e greu să fii parlamentar în opoziţie. În schimb, am iniţiat legea medierii care a primit votul."

GEORGE SCUTARU (PNL)

A vrut o discotecă

  • Alimentarea cu apă a satului Poieniţele, localitatea Chiojdu

"Nu am finalizat, doar am analizat."

  • Construirea unei discoteci moderne în comuna Cislau

"Nici aici, sunt doar obiective cu care m-am sfătuit cu consilierii mei, ei doar au identificat problemele."

  • Reabilitarea a 300 de metri din drumul de acces dintre DN 10 şi drumul judeţean către Pîrscov

"La mijloc e vorba de un drum mai lung, există un proiect. Eu pot face comparaţie cu ceilalţi patru ani în care am fost deputat. Acum există o diferenţă consistentă: situaţia economică. Din ce mi-am propus, am reuşit să finalizez în proporţie de 15%-20%, peste toate cele 13 localităţi pe care le reprezint. Eu nu m-am aruncat în promisiuni. Când partidul a intrat în opoziţie, măcar a înţeles toată lumea că e sărăcie peste tot." VALERIU ZGONEA (PSD)

Toate proiectele, respinse

  • Înfiinţarea unui parc tehnologic la Segarcea. Se vor înfiinţa 1.000 de locuri de muncă.

"Boc a refuzat, a zis că nu e o prioritate."

  • Centru SMURD la Bechet

"Au fost discuţii în 2009, dar domnul Arafat a refuzat. E regretabil pentru toată zona."

  • Fabrică de conserve, cu materie primă de la localnici, în comuna Rast.

"E un proiect european, dar n-a primit aprobare de la Ministerul Agriculturii. Se preferă importurile din Turcia."

  • Autostradă Bechet-Craiova

"A fost amânată de Ministerul Transporturilor. Am propus culoarul după discuţiile cu Ford. Emil Boc a blocat cofinanţarea. Spitalul din Segarcea, adus la standarde europene "N-am reuşit pentru că e monument istoric, aprobările vin greu."