S-a încheiat renumărarea voturilor la Primăria Sectorului 1. Cine este adevăratul câștigător

S-a încheiat renumărarea voturilor de la Sectorul 1 al Capitalei. Poliţiştii şi procurorii ar fi inspectat toţi sacii cu voturile de la alegerile locale care au avut loc anul trecut, iar Daniel Tudorache de la PSD, fostul primar al Sectorului 1, are 1.700 de voturi peste actualul edil, Clotilde Armand.

Anunțul a fost făcut, miercuri, pe surse, de România TV.

Operaţiunea propriu-zisă de renumărare a voturilor a aut loc la sediul Serviciului Control Intern, din Capitală, acolo fiind improvizat un spaţiu. 10 poliţişti au fost desemnaţi să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ.

Conform datelor AEP, la alegerile din septembrie 2010 pentru funcţia de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susţinut de PNL şi Alianţa USR-PLUS, a câştigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a întrunit 39,81%, reprezentând 35.451 de voturi.

Daniel Tudorache a contestat însă acest rezultat şi a depus o plângere penală la Secţia specială de anchetare a magistraţilor, după ce presa a difuzat imagini cu mai multe persoane care intră în sediul Biroului Electoral al Sectorului 1, unde erau depozitaţi saci cu voturi.

Dosarul a fost instrumentat de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru că a fost vizat președintele biroului electoral de sector, care este procuror.

Procurorul de la SIIJ a declarat fără echivoc că alegerile au fost fraudate

Sorin Iaşinovschi, procurorul de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, a declarat luna trecută, concret, că alegerile electorale au fost fraudate. El a spus că „intrarea în sala unde se aflau sacii cu voturi trebuia făcută doar în anumite condiții. Da, la nivelul secțiilor de votare putem spune că este vorba de o fraudă”.

„Din ce știu, aproximativ 11 secții sunt cu probleme mari, lipsesc saci. Informații oficiale vom avea când ne vor răspunde solicitărilor. Noi știm cine a furat sacii”, s-a exprimat, la vremea respectivă, avocatul, Mihai Drăgan, apărătorul fostului primar Daniel Tudorache.

Aici se vede și de ce USR-PLUS solicită urgentarea desființării SIIJ. Amânarea desființării SIIJ și condițiile puse de UDMR au devenit un măr al discordiei în Coaliție. Ședința de luni nu a adus nicio rezolvare, mai ales că a venit pe fondul tensiunilor dintre USR PLUS si UDMR, declanșate de declarațiile ministrului Justiției, Stelian Ion.