Franța este total depășită de situație în această ediție a Campionatului European.

În ultimele zile, Marsilia a fost îngropată în sticle de bere sparte, cauzate de numeroșii fani ai selecționatei din Albion. Aceștia au sosit mai devreme cu două zile înaintea partidei dintre Anglia și Rusia, din Grupa B, ce a avut loc sâmbătă, pe „Velodrome”, scor 1-1.

Răzbunare mai veche

În prima noapte, fanii englezi au fost luați la pumni și picioare de ultrașii lui Olympique Marseille. Practic, a fost o răzbunare a „locanicilor”, după ce la Campionatul Mondial din 1998, englezii au făcut ravagii în Marsilia, înaintea partidei Anglia – Tunisia. Vineri, după altercațiile de rigoare cu fanii lui L”OM, englezii au fost „gazați” și „mângâiați” cu bastoanele de jandarmii francezi.A doua zi, a urmat măcelul în zona Portului Vechi al celui mai bătrân oraș din Hexagon. Rușii intraseră în schemă! Temuții huligani est-europeni i-au călcat în picioare -la propriu- pe fanii Angliei, care erau și așa îmbibați de aburii alcoolului.

Patru fani se zbat între viață și moarte

Luptele de stradă dintre cele două tabere de huligani au durat ore în șir. Incredibil, poliția din Marsilia a intervenit, însă nu a putut face mai nimic pentru a opri războiul. Pumni, picioare, capete sparte, spitalizări. Majoritatea fiind din partea englezilor, care nu s-au putut pune cu „pachetele de mușchi” rusești. 35 de persoane au fost rănite în Marsilia, iar patru se află în stare gravă. Sâmbătă, la ora partidei Anglia – Franța, stadionul „Velodrome” a fost ocupat în cea mai mare parte de englezi. Meciul s-a terminat la egalitate, scor 1-1, dar la pumni a învins Rusia.


Până ieri, au fost înregistrați 35 de răniți, iar patru persoane sunt inernate în spitalale din Marsilia


Printr-un mod barbar, huliganii exsovietici au considerat că orele de bataie stradală nu a fost de-ajuns și au năvălit într- un sector ocupat de suporterii englezi. Dar până atunci, rușii sifidaseră „marile” măsuri de siguranță luate de autoritățile franceze și au aprins pe stadion câteva torțe, ba chiar au tras și cu un pistol de semnalizare.

UEFA n-are treabă cu „strada”

La finalul partidei, haosul s-a instaurat pe „Velodrome”, iar rușii n-au ținut cont că în acel sector se aflau bătrâni, copii sau femei. Alarmant este că jandarmnii n-au intervenit pentru a-i dispersa pe huligani, lucru îngrijorător pentru siguranța spectatorilor la acest turneu final. Suporterii englezi au fost nevoiți să se cațere pe garduri pentru a scăpa de ruși.

După gravele incidente provocate de huliganii ruși UEFA a deschis, ieri, o procedură disciplinară împotriva Rusiei, dar strict pe ceea ce s-a întâmplat în incinta stadionului, nu și pentru măcelul de pe străzi. Rusia este recivistă în acest caz. La Campionatul European din 2012, găzduit de Ucraina și Polonia, rușii s-au bătut în fiecare zi pe durata șederii la turneul final.

Dèjá-vu, la Nisa

Măsurile de securitate excepționale anunțate de francezi sunt doar o glumă până acum. Huliganii și-au dat întâlnire și la Nisa. Sâmbătă seară, ultrașii din Nisa i-au luat la țintă pe nord-irlandezi și pe polonezi. Ieri, după înhiderea ediției a avut loc partida dintre Polonia și Irlanda de Nord, din Grupa C. Cunoscuți pentru atitdinea lor pașnică, nordirlandezii au fost atacați de francezi cu obiecte contondente. Există voci care afirmă că ultrașii din Nisa au fost lăsați chiar de autorități să înceapă iureșul în oraș. Violențele din Marsilia și Nisa dovedesc slăbiciunile autorităților din Franța.

Te-ar putea interesa și: