S-au scumpit medicamentele

S-au scumpit medicamentele

În farmacii, preţurile la produsele de import, dar şi la cele româneşti s-au mărit, în medie, cu 10 la sută, începând de ieri.

Pacienţii cumpără din farmacii, de ieri, medicamente mai scumpe. Majoritatea produselor s-au scumpit, în medie, cu 10 la sută. Medicamentele antiinflamatorii, cele pentru boli cardiovasculare ori pentru tratarea colesterolului mărit şi cele contra hipertensiunii sunt printre primele la care s-a recalculat preţul, deoarece sunt şi cele mai vândute. Tertensiful, mai scump cu 2 lei, Preductalul - cu 4 lei

  • Astfel, dacă pentru Tertensif (medicament contra tensiunii crescute) pacienţii plă teau cu o săptămână în urmă 20,06 lei, acum plătesc cu 2 lei mai mult.
  • Preductalul (antitensiune) a ajuns de la 38,80 lei la 42,64 lei, iar Simgalul (pentru boli cardiovasculare) de la 21,38 lei la 24,22 lei.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Distribuitorilor Internaţionali de Medicamente, Viorel Vasile, va mai dura câteva zile până când vor fi descâlcite noile preţuri la toată gama de medicamente. „Este vorba despre mii de produse, iar procedurile tehnice sunt greoaie“, a precizat acesta. 5.000 de medicamente cu preţuri noi

  • Recalcularea preţului vizează aproximativ 5.000 de produse, inclusiv pe cele compensate în proporţie de 50 şi 90 la sută.

La produsele incluse în programele naţionale de sănătate, majorările vor fi suportate de stat. „Cei mai mulţi pacienţi se aşteptau la aceste creşteri, dar nu se revoltă pentru că scumpirile nu sunt semnificative. Trebuie sa scoată din buzunar câţiva lei în plus“, afirmă farmacistul Constantin Ciulu, de la Farmacia „Ioana“, din judeţul Ilfov. Specialistul spune că sunt şi produse care s-au mai ieftinit, dar foarte puţine şi din gama OTC-urilor (medicamente prescrise fără reţetă). În această categorie intră Fosamax, medicament contra osteoporozei, al cărui preţ a scăzut cu 8 lei, iar Ceclodyl, prescris în infecţii respiratorii acute, cu 0,2 lei.

  • Farmaciştii susţin că majorările variază între 50 de bani şi 50 de lei, dar că preţul medicamentelor ar mai putea să scadă în următoarele săptămâni, după ce Ministerul Sănătăţii va aplica regula „celui mai mic preţdin 12 ţări europene“.

„Preţurile se vor reaşeza în următoarea perioadă. Este bine că am început să primim medicamente şi că ne putem aproviziona“, spune farmacistul Călin Elena din Dolj. Distribuitorii şi-au reluat de ieri şi importurile, iar medicamentele care erau păstrate în depozite au început să fie din nou livrate în farmacii.

  • Ministerul Sănătăţii Publice va deconta de acum medicamentele furnizate de distribuitori la un curs de 4,06 lei pentru un euro.
  • Până la 1 februarie, cursul a fost de 3,63 lei pentru un euro, motiv pentru care distribuitorii de medicamente au întrerupt livrările, având pierderi de zeci de milioane de euro.

TENDINŢĂ EUROPEANĂ Gata cu medicamentele originale scumpe!

Reprezentanţii industriei farmaceutice susţin că aprovizionarea cu medicamente se va redresa rapid pentru că există stocuri în piaţă, dar se va reduce accesul populaţiei la medicamente scumpe, inovatoare.

„Sistemul va intra într-un trend mai stabil, pentru că se va factura în lei. În toată Europa se facturează în moneda locală, doar Bulgaria şi România făceau excepţie. Acum însă se va reduce accesul populaţiei la medicamente inovatoare şi se va merge mai multe pe generice“, spune Roberto Musneci, consultant în industria farmaceutică.

Specialiştii din domeniu spun că majoritatea ţărilor europene sunt într-un proces de adoptare a unor medicamente mai ieftine. „Nu are sens să se meargă pe prescrierea medicamentului cel mai scump. Banii economisiţi prin prescrierea de produse generice vor merge pentru susţinerea produselor cu adevărat inovatoare“, crede Roberto Musneci.

Ne puteți urmări și pe Google News