S-au împlinit 50 de ani de la realkizarea filmului “Reconstituirea”

S-au împlinit 50 de ani de la realkizarea filmului “Reconstituirea”

A trecut deja o jumătate de secol de la realizarea filmului “Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie. Ileana Popovici, George Mihăiţă şi Vladimir Găitan sunt printre actorii care au dat naştere acestei opere cinematografice.

Ei au luat parte, duminică, în cinematograful „Amza Pellea” din Râşnov, la prezentarea peliculei, ocazie cu care au rememorat evenimentul din urmă cu 50 de ani.

Cei trei actori au povestit astfel în faţa numerosului public felul în care au decurs lucrurile într-o cu totul altă lume, faţă de cea pe care o ştim azi.

"Şansă. Fără doar şi poate, în profesia noastră se vorbeşte de talent, de geniu, de actori minunaţi. Eu am să pledez pentru ideea de şansă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum câteva minute discutam cu un domn şi îi explicam ce rol important joacă în viaţa ta de actor acest cuvânt, şansă, pentru că, pentru cei care ştiu Bucureştiul, Institutul de Teatru era poziţionat deasupra Teatrului Bulandra. (...) Şi într-una din zile,

Pintilie a lăsat repetiţiile la Teatrul Bulandra şi a urcat în Institut. Trebuie să ştiţi că pe scenariul 'Reconstituirii', pe care îl am şi acum acasă, în rolul meu era distribuit Dan Nuţu, pe rolul lui George Mihăiţă era Virgil Ogăşanu şi Papaiani, erau două variante, ei fiind actorii pe care i-a vrut Pintilie. (...)

El a intrat în Institut, a deschis uşa la clasă, eu eram întâmplător - iarăşi şansa - pe scenă şi îmi făceam monologul. I-a făcut semn doamna Elena Negreanu să stea jos. (...) Mie mi-a spus: 'Vladimir, reiei de la capăt monologul'.

L-am reluat, l-am spus, el s-a ridicat, a mulţumit şi a plecat. (...) El s-a mulţumit să vadă momentul ăla. A coborât la etajul I, unde s-a întâmplat aceeaşi chestie. (...) L-a văzut pe George (n.r. - George Mihăiţă) şi dintr-o dată s-a şters tot, Dan Nuţu, Ogăşanu şi Papaiani, şi am fost noi cei care am...

Deci, vorbim de întâlnirea aia extraordinară cu o minune de regizor, Pintilie, care a ţinut de şansă. În rest, putem discuta de talent, de ce filme ai făcut, dar consider că în momentul ăla, Dumnezeu o aripă de înger a ţinut-o deasupra mea şi asupra acestui prieten de-o viaţă (n.r. - George Mihăiţă) şi ne-a schimbat destinul", a rememorat actorul Vladimir Găitan, citat de Agerpres.

Acest film a fost nominalizat între primele zece pelicule româneşti, fapt scos în evidenţă de George Mihăiţă.

"Eu eram la clasa doamnei Sanda Manu, pedagog absolut extraordinar, eu şi Mircea Diaconu.

De ce bucuria noastră este şi mai mare, pentru că în anul 2008 s-a făcut un clasament al celor mai bune zece filme româneşti de când este cinematografia română şi vreau să vă spun că pe locul I este 'Reconstituirea'.

Sigur că şi eu, şi Vladimir am făcut peste 50 de filme după aceea, dar acesta rămâne filmul de căpătâi şi pentru cinematografie şi automat şi pentru noi. Personal m-aş bucura dacă aţi mai vedea un film de care sunt mândru, 'Undeva la Palilula', în regia lui Silviu Purcărete", a declarat actorul George Mihăiţă.

Nu în ultimul rând, Ileana Popovici a povestit cum anume a fost realizată distribuţia filmului.

"Eu nu sunt actriţă profesionistă şi nici nu m-am gândit niciodată că aş putea să joc într-un film.

Eram studentă la Conservator şi îmi plăcea să cânt şi, apropo de şansă, şi eu spun la fel, pentru că atunci când Dumnezeu are un gând cu tine, te pune unde trebuie la momentul potrivit.

Eu eram la televizor, cântam un cântecel (...) şi domnul Pintilie avea distribuţia făcută - am aflat după aceea -, dar totuşi, în momentul acela, trecea de la baie în dormitor, prin sufragerie, şi eu eram la televizor.

Genialitatea domnului Pintilie şi intuiţia lui extraordinară au făcut să mă vadă aşa cum m-a văzut în film. (...) Eu eram la mare (...) şi l-am auzit la Radio Vacanţa pe Paul Grigoriu că mă cheamă să mă duc la radio.

M-am dus şi mi-a zis că mă cheamă la Bucureşti, la secţia Actori, tovarăşul Roman. (...)

Norocul meu a fost că eram cu sora mea, care era deja actriţă la Teatrul Mic, Magda Popovici, şi m-a întrebat ce este. I-am spus că este despre un film, cu un regizor Lucian Pintilie, despre care nu ştiam cine e.

Sora mea mi-a spus să nu cumva să nu mă duc, că ăsta este un regizor extraordinar, că e o şansă pentru mine. (...)

La insistenţele ei, am plecat la Bucureşti, dar nu am avut niciun gând că o să fac un film. (...) Domnul Pintilie a avut un alt mod de a lucra cu mine, altul decât cel cu care a lucrat cu profesioniştii", conchide Ileana Popovici.

Evenimentul desfăşurat ieri în Râşnov face parte din "Centenarul Filmului Românesc”, un proiect prin care managerul său, Andrei Giurgia, vrea să prezinte "100 de filme, în 100 de oraşe".