S-au descoperit motivele pentru care majoritatea oamenilor nu au un somn odihnitor. Iată ce trebuie să faci

Sursa: Tero Vesalainen | Dreamstime.com

Au fost dezvăluite cele mai mari cauze ale unei nopți de somn agitat - inclusiv senzația de stres, îngrijorarea financiară și cum nu sunteți atent la temperatura potrivită. Un studiu efectuat pe 2.000 de adulți a constatat că 38% suferă de somn prost din cauza saltelei inconfortabile, în timp ce 36% se luptă cu sforăitul partenerului.

Un somn reușit este adesea ruinat de zgomotul din trafic, lumina care intră de la fereastră și obiceiuri precum consumul de băuturi cu cofeină. Și telefoanele mobile au un impact mare, derularea prin rețelele sociale (14 la sută), jocurile (12 la sută) și citirea (13 la sută) pe diferite dispozitive înainte de culcare duc la o noapte proastă. Drept urmare, un adult consideră că are nevoie de încă patru ore de somn în fiecare noapte pentru a compensa lipsa de odihnă, potrivit cercetării comandate de retailerul de mobilă DFS.

Dr. David Lee, director clinic la Sleep Unlimited, a declarat: „Am văzut schimbări majore în rutinele oamenilor ca urmare a pandemiei, așa că nu este surprinzător faptul că mulți oameni se luptă să mențină sau să stabilească o rutină înainte de somn. Persoanele care dorm prost trebuie să schimbe camera în care întreprind diferite acțiuni precum pregătirea pentru parcursul zilei, cititul sau folosire diferitelor dispozitive. Cu timpul, vei începe să asociezi patul din dormitor cu nimic altceva decât somnul.”

Care sunt cele mai importante concluzii ale studiului

Un purtător de cuvânt al DFS a spus: „Există modalități de a avea un somn liniștit, dar se pare că oamenii nu mai sunt în practică, având o serie de obiceiuri care îi împiedică pe parcursul zilei. Nu este surprinzător faptul că a avea o saltea sau o pernă de proastă calitate este un factor care contribuie la un model de somn inconfortabil, precum și la factorii emoționali și fizici din jurul casei. Este important să vă asigurați că aveți un pat cu adevărat confortabil și să vă înăspriți rutina acolo unde este necesar.”

De asemenea, studiul a constatat că mai mult de un sfert dintre adulți (28%) sunt nemulțumiți de numărul de ore de somn pe care le au. În timp ce 18% au recunoscut că rutina lor de somn s-a înrăutățit în timpul pandemiei, mai mult de jumătate dintre aceștia (53 la sută) au considerat că acest lucru ține de starea de îngrijorare pe care o au privind problemele de zi cu zi, iar pentru 20 la sută este greu să se oprească de la citirea notificărilor de știri de pe telefon.

Sursa: arhiva EVZ

Cu toate acestea, unul din cinci a spus cum calitatea somnului s-a îmbunătățit din martie 2020, 28% fiind cei care investesc mai mult timp în rutina lor de relaxare. Lucrul de acasă a ajutat 27% să doarmă mai bine, în timp ce 30% pot dormi mai multe ore pe noapte.

O rutină înainte de culcare

Cercetarea, efectuată prin OnePoll, a dezvăluit că rutina de culcare constă în mersul la toaletă, spălatul pe dinți și verificarea dacă toate ușile sunt încuiate și luminile sunt stinse în casă. Alții se uită la televizor (35 la sută) și parcurg rețelele sociale (18 la sută) înainte de culcare. Pregătirea înainte de culcare a unui adult durează în medie 32 de minute, dar apoi petrec încă 22 de minute încercând să adoarmă. De asemenea, a apărut că o treime dintre adulți pretind că dau din cap mai repede când citesc o carte fizică sau o revistă, 18% recunoscând că au tendința de a adormi mult mai lent când joacă jocuri video înainte de culcare, potrivit The Sun.

Purtătorul de cuvânt al DFS a adăugat: „Este clar că folosirea dispozitivelor– fie că este vorba despre telefoanele mobile, consolele de jocuri sau televizorul – poate avea un efect negativ asupra timpului în care adormim. De aceea este important să ai o rutină mai stabilă, care să nu implice utilizarea ecranelor digitale și să se concentreze pe stabilirea unui mediu confortabil de dormit, de la salteaua pe care te întinzi până la întunericul dormitorului tău.”