Evenimentul Zilei > International > S-ar putea ca Rusia să nu aibă nevoie să invadeze Belarusul. E deja acolo
S-ar putea ca Rusia să nu aibă nevoie  să invadeze Belarusul. E deja acolo

S-ar putea ca Rusia să nu aibă nevoie să invadeze Belarusul. E deja acolo

Sunt ani de când președintele belarus Alexander Lukașenko provoacă Moscova. El a promis că Belarus nu va deveni niciodată parte din Rusia. A dat vina pe Kremlin pentru că a încercat să-și încorporeze vecinul folosindu-se de pârghia petrolului și gazelor.

Deci Kremlinul are toate motivele pentru a acționa într-o manieră discretă. Și, în realitate, agenții Rusiei au început deja să sosească – la televiziunea națională a Belarusului.

Angajații postului au intrat în grevă de pe 14 pe 19 august pentru a protesta contra cenzurii și alegerilor considerate de mulți a fi fost măsluite. (Greva a încetat când poliția a blocat accesul în sediul televiziunii.) Însă în ultima săptămână surse din televiziune au raportat un influx de străini vorbitori de rusă care i-au substituit pe greviști. Lukașenko a admis pe 21 august că într-adevăr a invitat jurnaliști ruși să lucreze la televiziunea de stat și printre jurnaliștii acreditați la președinție.

Regimului Lukașenko i-ar fi dificil să supraviețuiască fără controlul televiziunii de stat, o sursă primară de știri pentru mulți belaruși și unul dintre principalele sale instrumente de propagandă.

Semnificația prezenței acestor jurnaliști ruși merge mult mai departe de simpla înlocuire a omologilor lor belaruși.

Noii veniți diseminează deja scenarii rusofile și dezinformare. „[NATO] și-a fixat obiectivul de a izola regiunea Grodno. Acolo au apărut steaguri poloneze”, a declarat sâmbătă Lukașenko.

Acuzațiile, dezmințite de NATO și Polonia drept „nefondate”, creează impresia falsă că ar exista o confruntare sau chiar o dezbinare între estul și vestul țării.

Prin acceptarea discretă de către Lukașenko a banilor lui Putin, organizațiile pro-Kremlin marginalizate în prezent vor deveni mai vizibile. De fapt se întâmplă deja. Steaguri rusești și altele aparținând unor grupări naționaliste rusești au apărut recent la mitinguri pro-Lukașenko.

Chiar dacă Belarusul nu este chiar atât de ferit de genul de intervenție de care s-a folosit Moscova în Crimeea și estul Ucrainei, organizațiile rusofile din Belarus cu siguranță fie vor promova o integrare mai profundă și anexarea, fie, în caz că acestea ar eșua, vor încerca să dezbine și să slăbească țara. Cum Lukașenko va acționa pentru a împiedica orice forme de dizidență în presa națională, societatea civilă din țară va avea mai puțin spațiu de manevră pentru a lupta contra acestei propagande rusofile.

Așteptați-vă ca Rusia să-și folosească influența pentru a domina și în alte domenii. Belarusul e deja aproape complet dependent de Rusia din punct de vedere economic.

Cele două țări au o apărare antiaeriană comună și un sistem comun de control al granițelor. Rusia are două baze militare în Belarus. Cele mai multe arme ale armatei belaruse sunt sovietice și rusești, iar producătorii ruși supervizează utilizarea echipamentului lor în Belarus.

Militarii belaruși se instruiesc în instituții de educație militară ale ministerului rus al apărării. Se fac și exerciții militare comune. Șefii departamentelor militare colaborează regulat. Forțele armate ale ambelor guverne fac schimb de informații.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: