S alvator uitat în câmp de pompieri. De 8 ani, statul român refuză aparatul care l-a salvat pe copilul căzut în puț

S alvator uitat în câmp de pompieri. De 8 ani, statul român refuză aparatul care l-a salvat pe copilul căzut în puț

În urmă cu două săptămâni, timp de mai bine de 10 ore, toată ţara a stat cu ochii pe comuna Balta Sărată, Teleorman, acolo unde un copil de nici doi ani a căzut într-un puţ. Micuţul a fost salvat, dar ceea ce nu se ştie este că de 8 ani există un echipament de salvare rapidă în astfel de cazuri, inventat de un român, pe care reprezentanţii statului se încăpăţânează să îl refuze

Ioan Bădărău, inginerul care a inventat echipamentul, susţine că din 2009 reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, reufuză să primească gratis acest echipament. Povestea începe tot după un moment dramatic petrecut în urmă cu 8 ani. În data de 9 iulie 2009 un copil de 2 ani şi 8 luni a căzut într-un puţ din comuna Vâlcele, Călăraşi. Din păcate, micuţul a murit în timpul operaţiunilor de salvare şi a fost scos după 8 ore. Atunci i-a venit inginerului Ioan Bădărău ideea de a crea un dispozitiv care să ajute pompierii în astfel de operaţiuni de salvare.

Victima este scoasă din puţ printr-un sistem de tije

Ne puteți urmări și pe Google News

„Maşinăria are o sondă de verificare, cu cameră video, microfon şi difuzor. Pentru extracţie este folosită o tijă făcută dintr-un aliaj de aluminiu folosit şi în industria aeronautică”, ne-a explicat Ioan Bădălău. Practic, în puţul în care cade o victimă este introdusă o sondă de investigaţie care transmite pe un ecran aflat la suprafaţă imagini cu situaţia exactă a victimei. „Acest echipament rezolvă problema timpului în care este scoasă o victimă, de multe ori aceasta fiind diferenţa dintre viaţă şi moarte. Extragerea se face printr-un sistem de tije care se îmbină între ele pe măsură ce sunt introduse în puţ”, spune Ioan Bădărău

 Instituţiile îl pasează de la una la alta

După ce a realizat echipamentul, inginerul a mers cu el să îl prezinte reprezentanţilor ISU. Ne povesteşte că la primul test toţi pompierii prezenţi au fost încântaţi de utilitate echipamentului. În toamna lui 2009 invenţia i-a fost prezentată inclusiv lui Raed Arafat, în timpul unei simulări de cutremur. Şi de aici a început un drum de 8 ani, timp în care inginerul a fost plimbat de la insituţie la alta. După ce a fost prezentat, echipamentul trebuia omologat de MAI. Au urmat teste peste teste, fiecare ieşind pozitiv. În octombrie 2010, printr-o adresă semnată de generalul Vladimir Secară de la IGSU, inginerul este trimis la Ministerul Muncii pentru omologarea echipamentului. De la acest minister însă a primit răspunsul că nu intră în atribuţia lor o astfel de omologare, ci în cea a MAI, adică fix instituţia care îl evita. În 2012, echipamentul a fost înregistrat ca invenţie la OSIM. Anul trecut Ioan Bădărău a reuşit omologarea echipamentului printr-o comisie independentă de MAI. Au continuat să îl ignore în condiţiile în care inginerul spune că îl donează gratis, nedorind să câştige bani de pe urma lui.

Refuză un echipament gratis, dar folosesc unul de 17.000 de dolari inefi cient

Până în data de 25 aprilie. Ziua în care Dănuţ a căzut într-un puţ din Teleorman. „M-a sunat inspectorul şef al ISU Teleorman, Marius Stancu, care mi-a cerut ajutorul cu acest echipament. În 15 minute a venit o maşină de poliţie care m-a dus de urgenţă la aeroportul Băneasa, unde ne aştepta un elicopter cu motoarele pornite”, îşi aminteşte inginerul. Numai că acolo realizează că fusese adus ca un soi de rezervă, pentru că pompierii încercau să folosească un aparat cumpărat de curând. Şi acest aparat are o camera cu care se filmează în subteran, dar are o problemă: este agăţat de un fir, aşa că funcţionează ca un plumb legat de o aţă. Adică nu poate fi dirijat decât pe verticală, nu şi pe orizontală în momentul în care ajunge în apropierea victimei. Colac peste pupăză, la puţin timp după ce a fost introdus în puţ aparatul, care pe site-urile de profil are un preţ de aproape 17.000 de dolari, a rămas fără acumulatori.

I-au folosit aparatul, dar l-au uitat în sat

Aşa că pompierii au fost nevoiţi să apeleze la echipamentul inginerului Bădărău. „Sonda, care este controlată tot prin tije ca să se poată roti când ajunge lângă victimă, a fost foarte utilă pentru că au putut vedea care este situaţia exactă a copilului. Partea mecanică de extracţie au renunţat să o folosească, pentru că de fiecare dată când copilul erau atins cu ea începea să ţipe. Era normal asta pentru că el nu înţelegea ce se întâmplă, dar cel care coordona acţiunea a decis să nu mai folosească sistemul de tije care ar fi trebuit să îl scoată din puţ”, ne-a povestit inginerul. Soluţia a venit de la un sudor din sat, care a realizat două cârlige din fier pentru salvarea micuţului.

L-au adus în București pompierii din Teleorman

Cu ajutorul camerei inginerului care transmitea la suprafaţă poziţia lui Dănuţ, pompierii l-au “pescuit” efectiv pe micuţ cu ajutorul celor două cârlige. Imediat după salvare au urmat declaraţiile victorioase ale şefilor pompierilor, dar de inginer au uitat. „Şeful operaţiunii care mă adusese de la Bucureşti cu elicopterul m-a uitat acolo. Rămăsesem efectiv singur, fără mijloc de transport, într-un sat din Teleorman. Am avut noroc cu Marius Stancu, de la ISU Teleorman, care mi-a pus la dispoziţie o maşină care să mă aducă în Bucureşti. Practic maşina m-a adus pe mine şi s-a întors la Teleorman”, ne-a povestit incredibilul eveniment Ioan Bădărău. Din fericire, copilul şi-a revenit şi a fost externat, dar inginerul se întreabă dacă la următoarele accidente vom mai avea asemenea noroc.