Evenimentul Zilei > Social > S-a stins actorul Ştefan Radof
S-a stins actorul Ştefan Radof

S-a stins actorul Ştefan Radof

PIERDERE. După o carieră de aproape 50 de ani în teatru, actorul Ştefan Radof a murit ieri în urma unui stop cardiorespirator.

Ştefan Radof a lăsat în urma sa un public încântat de prezenţa sa pe scenă, câteva filme şi de versurile sale, a doua mare pasiune. Mâine, el se va alătura marilor actori care au dispărut dintre noi în ultimii ani, printr-o ceremonie, la cimitirul Bellu, din Capitală.
Încă de astăzi, cei apropiaţi, dar şi cei care l-au admirat, pot să îşi ia adio. Trupul său este depus la teatrul lui de suflet, Nottara. Acolo, la 31 de ani, mult mai târziu decât colegii săi de generaţie, Ştefan Radof şi-a început ca riera în Capitală. Jucase după terminarea facultăţii la Piatra Neamţ, pentru o scurtă perioadă.
Pasionat de teatru încă din tinereţe
De când era elev al Colegiului "Sfântul Sava", Ştefan Radof visa la o carieră în actorie. Meseria mult dorită a fost obţinută, însă, după o lungă luptă. A fost obligat de regim să urmeze o şcoală profesională şi a ales una economică.
În ’53 a fost arestat şi trimis la cinci ani de muncă silnică pentru uneltire împotriva orânduirii de stat.
"Am plecat într-o dimineaţă după ţigări şi peste 10 minute doamna Radof mă vedea la TVR, vorbind de la balcon, în "Piaţa Golanilor". Nu-mi pare rău şi nu o să-mi pară rău niciodată de ce am făcut atunci, cum nu mi-a părut rău nici că am fost în închisorile comuniste", povestea el într-un interviu pentru CineaRX despre momentul 1989 şi despre detenţie.
Nottara, teatrul de suflet
În anii de zile petrecuţi în teatru, cei mai mulţi la Nottara, teatrul de la care s-a şi pensionat, a avut parte de roluri memorabile în "Antigona", "Petru Rareş", "Viziuni flamande" , "Hamlet", "Timon din Atena", "Livada de vişini" şi "Nora".
Ştefan Radof nu este printre actorii care s-au făcut remarcaţi în lumea cinematografiei, deşi a avut câteva roluri importante. Radu Gabrea l-a distribuit în primul său rol notabil, în filmul "Prea mic pentru un război atât de mare", din ‘70. A colaborat cu el şi pentru filmul "Dincolo de nisipuri", din 1974. A mai lucrat alături de Lucian Pintilie, Mircea Mureşan, Andrei Blaier şi Gh. Turcu.
La cârma emisiunii “De la egal la egal… Amical!"
După revoluţie, în perioada 1993 – 1995, Ştefan Radof s-a aven turat în lumea televiziunii. Modera emisiunea "De la egal la egal… Amical!", difuzată atunci de Televiziunea Română.
În 2004, a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, "în semn de apreciere pentru îndelungata şi fructuoasa activitate artistică, pentru dăruirea şi talentul puse în slujba artei spectacolului şi a teatrului românesc".
PASIUNI
Scriitor, profesor şi politician, după 1989
Cunoscut mai ales în calitate de actor, Ştefan Radof a avut o carieră prolifică şi în lumea literară. A fost ales membru în Uniunea Scriitorilor în 1991. S-a remarcat datorită volumelor sale de poezii: “Balade, Doamnelor, balade", “Efectul de seră", “Şoimul în iarnă" “Statui în iarbă", “Iris" şi “Casca de foc". “Sigur că scriu. Când? Nu ştiu, zău că nu ştiu, ştiu doar că mă trezesc în faţa hârtiei albe sau a caietelor chinezeşti pentru însemnări, ori a laptopului pentru diverse schiţe, proze", spunea Radof într-un interviu cu Stelian Ţurlea.
În anul 1992 Radof a fost ales senator pe listele Convenţiei Democrate Române. Aventura lui în politică nu a ţinut decât patru ani, după care a renunţat pentru a se dedica teatrului şi poeziei. În perioada ‘90 – ‘94 a fost conferenţiar la Academia de Teatru şi Film, apoi a ajuns profesor la Academia de Artă a Universităţii Hyperion, unde a predat din 1996 până în 2000.
REACŢII
Interpretul, în memoria apropiaţilor
Breasla a pierdut un alt mare actor. Ştefan Radof este regretat de cei care l-au cunoscut de aproape.
"Era un actor strălucit de teatru", a declarat Irina Margareta Nistor pentru Agerpres. "Avea o fizionomie mult prea de intelectual pentru vremurile respective, ca să poată să se încadreze în ceea ce se căuta în acea perioadă şi probabil că faptul că a fost deţinut politic nu era prea bine, trăgea la dosar acest lucru, dar era un actor fermecător, foarte bun vorbitor şi a fost şi scenarist şi o prezenţă cu totul aparte faţă de toţi ceilalţi", a mai spus ea, făcând referire la rolurile lui puţine din film.
"A fost un mare actor, un prieten extraordinar. De el se leagă începuturile mele cinematografice", a spus Radu Gabrea pentru Mediafax despre cel pe care l-a distribuit în două lungmetraje ale sale.
"Am avut ocazia să joc alături de Ştefan Radof în filmul domnului Pintilie. A fost un coleg extrem de onest, un actor care, cu mare drag, mare emoţie şi mare minuţiozitate, îşi pregătea rolurile", a spus Maia Morgenstern despre colegul ei din filmul "Balanţa", pentru agenţia de presă.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.