Una dintre marile personalități de la Vatican se ridică împotriva inițiativei șefului său de a organiza o „Alianță Globală a Educației”.
Cardinalul Raymond Burke, șeful Ordinului Suveran Militar de Malta și Prefect Emeritus al curții supreme a Vaticanului, numită Apostolic Signatura, a acordat un interviu publicației The Wanderer, în care i s-a cerut să comenteze inițiativa Papei Francisc de a găzdui la Vatican, în luna mai 2020, numit „Reinventarea Alianței Globale a Educației”.
Cardinalului i-a fost adresată următoarea întrebare:
„La lansarea inițiativei sale, Sfântul Părinte a spus: «Este nevoie de un pact global al Educației pentru a ne educa în spiritul solidarității universale și al noului umanism». Care este motivația din spatele acestei reuniuni și cum va fi ea pusă în practică? Seamănă cu un eveniment pentru promovarea unui guvern mondial.”
Răspunsul lui Burke a fost următorul:
„Da. Toate aceste lucruri sunt legate. Împreună cu propagarea Islamului, în Europa în special, dar și în Statele Unite, constatăm un efort pentru a amorți conștiința oamenilor în legătură cu împărăția Domnului Nostru Iisus Hristos, așa cum este vestită în Evanghelie. Acesta este un domeniu în care credincioșii trebuie mai cu seamă să se ridice și să mărturisească adevărul.
„Înțeleg că există și alte inițiative care încearcă să predea documentul de la Abu Dhabi în școli. Este tulburător. Este ceva asemănător cu ceea se s-a întâmplat în legătură cu educația sexuală în ultimii ani”, a adăugat cardinalul.
În septembrie 2019, Papa Francisc a anunțat că va găzdui în 2020 o inițiativă pentru „un pact global” care „să creeze un nou umanism”.
Potrivit informațiilor oferite la acea vreme de către Vatican, Papa a invitat la eveniment reprezentanți ai principalelor religii din întreaga lume, organizații internaționale și diferite instituții umanitare, precum și personalități importante din politică, economie, lumea academică și sport pentru a semna un „Pact Global pentru Educație” pentru a le „asigura generațiilor tinere o casă comună, unită și frățească”.
„Aceasta”, a spus Papa în mesajul video prin care a lansat inițiativa, „va duce la crearea unor bărbați și femei deschiși, responsabili, pregătiți să asculte, să discute și să mediteze împreună cu ceilalți, capabili să țeasă legături în familie, între diferitele generații și în societate, și astfel să creeze un nou umanism.”
Apelând la un citat favorit al lui Hillary Clinton – „este nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil” – Papa Francisc a afirmat necesitatea de a crea un „sat educațional” în care „toți oamenii, conform rolului fiecăruia, își împart misiunea de a forma o rețea de relații umane deschise”.
În același mesaj, Papa a spus că pentru a realiza aceste „obiective globale”, trebuie „să avem curajul să plasăm în centru persoana umană”. Nu pe Dumnezeu!
În interviul din The Wanderer, cardinalul Burke a criticat ideea unui guvern mondial.
„Ideea unui guvern mondial este practic același fenomen cu cel manifestat de constructorii Turnului Babel, care au dorit să exercite ei puterea lui Dumnezeu pentru a uni cerul cu pământul, ceea ce este fundamental greșit.”
Și monseniorul Burke a adăugat:
„De ce avem cu adevărat nevoie este o convertire religioasă, cu alte cuvinte, de un învățământ și de o practică puternice ale credinței în Dumnezeu.”