S-a rupt lanțul de iubire... Unul dintre vecinii României și refuzul care îl doare pe Putin

S-a rupt lanțul de iubire... Unul dintre vecinii României și refuzul care îl doare pe Putin

Ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin, a anunțat că Serbia a renunţat să participe la exerciţiile militare prevăzute împreună cu Rusia în Belarus, în urma presiunilor exercitate de Uniunea Europeană la care aspiră să adere.

 

Serbia, ţară candidată la aderarea la UE dar care întreţine legături strânse cu Rusia, urma să participe în septembrie, împreună cu forţe ruse şi belaruse, la exerciţiile numite „Fraternitatea slavă 2020” în Belarus.

„Ni s-a cerut, cu preţul unui abandon al viitorului nostru european, să renunţăm la exerciţiile militare prevăzute să aibă loc împreună cu Belarus", a declarat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serbia, care este neutră pe plan militar, a fost confruntată „cu o puternică presiune nemeritată din partea Uniunii Europene” şi va suspenda în consecinţă participarea sa la exerciţiile militare cu toţi partenerii săi timp de şase luni, a adăugat el.

Serbia şi Belarus întreţin relaţii amicale, Belgradul primindu-l în decembrie pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko.

Serbia doreşte însă şi să adere la UE şi a fost complimentată în august de ambasadorii occidentali atunci când a susţinut o declaraţie a UE care critica alegerile prezidenţiale controversate din Belarus.

Manevrele militare ar fi trebuit să se deruleze cu participarea a 1.500 de soldaţi într-un sector situat în apropiere de oraşul Brest (sud-estul Belarus) în cursul celei de a doua jumătăţi a lunii septembrie, potrivit Ministerului belarus al Apărării, scrie Agerpres.

Un raport întocmit la Bruxelles de Grupul consultativ pentru politica europeană în Balcani constata, cu câtva timp în urmă, că pe măsură ce încrederea statelor balcanice în perspectiva aderării lor la UE scade, Serbia și alte state din zona sunt tot mai atrase de alte opțiuni, respectiv de relații mai strânse cu țări dinafară UE și în primul rând cu Rusia.

În ultimii ani, colaborarea ruso-sârbă s-a dezvoltat în tot mai multe domenii: energetic, economic (îndeosebi infrastructură), cultural, religios, militar, dar în primul rând politic. Moscova sprijină necondiționat Belgradul în ce privește poziția sa privitoare la problema Kosovo.

Serbia, care a optat pentru o politică de neutralitate militară, participă totodată la activități militare comune pe timp de pace și cu NATO și cu Rusia (cele cu NATO fiind considerabil mai multe). Anual, în timpul verii, au loc manevrele militare „Fraternitatea slavă”, la care participa Rusia, Belarus și Serbia și care în 2019 s-au desfășurat la Pancevo (în Serbia).

După cum se observă, „Fraternitatea slavă” nu înseamnă doar manevre militare ci și o rețea de colaborare și conlucrare între state din spațiul est-răsăritean și cel eurasiatic.