S-a învățat Occidentul minte sau rămâne la mâna chinezilor în domenii strategice?

S-a învățat Occidentul minte sau rămâne la mâna chinezilor în domenii strategice?

Multe dintre problemele pe care le-au întâmpinat și le întâmpină țările Uniunii Europene în lupta cu pandemia sunt rezultatul externalizării producției de măşti chirurgicale, ventilatoare, echipamente de protecţie personală şi medicamente spre țările cu forță de muncă ieftină, în primul rând spre China.

Ce a învățat Occidentul din această teribilă lecție, plătită cu viața de pacienți și cadrele medicale din linia întâi, aflăm din The Irish Times.

“Înainte ca situaţia să fie evidenţiată de pandemia de coronavirus, puţini din Europa sau SUA îşi dădeau seama cât de mare este dependenţa ţărilor lor de livrările vitale de natură sanitară din Asia.

Decenii la rând, ţările occidentale au externalizat producţia de măşti chirurgicale, ventilatoare, echipamente de protecţie personală şi medicamente în ţări cu costuri mici ale muncii şi restricţii de mediu scăzute, în principal China.

Sub lovitura dezastrului, guvernele occidentale au fost silite să procedeze în mod scandalos pentru a obţine astfel de mărfuri, deseori în detrimentul unor vechi aliaţi.

În Franţa, de exemplu, rezerva de măşti chirurgicale era de 140 de milioane de bucăţi, faţă de un miliard cu un deceniu în urmă.Totuși, regulile sunt aceleași.  specialiştii din domeniul îngrijirii sănătăţii trebuie să-şi schimbe măştile cel puţin o dată la patru ore.

În timpul unei vizite la principalul producător de măşti chirurgicale FFP2 din Franţa, fabrica Kolmi-Hopen, aflată în proprietate canadiană, preşedintele Emmanuel Macron a spus că deciziile autorităţilor s-au bazat pe "certitudinea că măştile de înaltă calitate produse în cealaltă parte a lumii puteau fi cu uşurinţă importate, aşa că nu exista niciun motiv pentru a le stoca masiv".

Ne puteți urmări și pe Google News