S-a găsit tratamentul pentru Covid-19? Există speranțe, dar și multe întrebări

Un studiu efectuat pe 53 de persoane din SUA, Europa și Canada și publicat de New England Journal of Medicine arată că medicamentul Remdesivir ar putea reprezenta un tratament eficace împotriva Covid-19.

Pacienții, cazuri grave de infecție cu SARS-Cov-2, au primit timp de 10 zile Remdesivir, în baza unui program care permite folosirea unor medicamente neaprobate atunci când nu există alte opțiuni de tratament, notează alarabiya.net.

Peste 18 zile, starea a 68 la sută dintre pacienți s-a îmbunătățit, 17 dintre cei 30 de pacienți aflați în ventilație mecanică putând să renunțe la dispozitivul de respirație. Aproape jumătate dintre pacienții studiați au fost externați în cele din urmă. Totuși, 13% din cei tratați cu Remdesivir nu au putut fi salvați. Mortalitatea a fost mai mare printre cei care au avut nevoie de ventilator, 18% dintre ei murind.

"Nu putem trage concluzii definitive din aceste date, dar observațiile asupra acestui grup de pacienți spitalizați ne dau  speranță", a declarat autorul principal Jonathan Grein de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

Unii oameni de știință au exprimat scepticism în ceea ce privește rezultatele. „Datele din această lucrare sunt aproape neinterpretabile”, a declarat Stephen Evans, profesor la London School of Hygiene & Tropical Medicine, într-un comunicat pe e-mail. „Există unele dovezi care sugerează eficacitatea, dar pur și simplu nu știm ce s-ar fi întâmplat cu acești pacienți dacă nu li s-a administrat acest medicament.”

Mai multe studii clinice la scară largă sunt în desfășurare pentru a evalua beneficiul remdesivir pentru COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus.

„În studierea Remdesivir, întrebarea nu este doar dacă este sigur și eficient împotriva COVID-19, ci la care pacienți dă rezultate, cât timp ar trebui să primească tratament și în ce stadiu al bolii lor ar fi cel mai benefic”, a spus Daniel O'Day, președintele firmei producătoare. „Sunt necesare multe răspunsuri, motiv pentru care avem nevoie de mai multe tipuri de studii care implică multe tipuri de pacienți”.

Remdesivir, un antiviral cu spectru larg, este privit de cercetători și medici drept unul dintre cele mai promițătoare medicamente împotriva COVID-19.

Chiar dacă tratamentul va fi considerat de succes, va fi o problemă să se producă în cantitățile necesare.  Compania Gilead Science, cea care îl produce, a anunțat  la începutul acestei luni că speră să aibă 500.000 de tratamente complete până în octombrie și peste 1 milion până la sfârșitul anului.