„S-a deșteptat țiganii. Nu ne lasă să culegem ciuperci, nu mergem la vot”
- Silviu Sergiu
- 22 octombrie 2014, 00:00
Comunitatea de romi din comuna suceveană Pătrăuți, vreo 2.200 de persoane, din care 1.300 cu drept de vot, le-a declarat război prezidențiabililor.
Picătura care a umplut paharul, spun reprezentanții țiganilor, a fost faptul că nu mai sunt lăsați să intre în pădure, cu căruțele, după vreascuri și bureți. Așa că au scos o masă în drum, pe care au pus o față de masă curată și o vază cu flori, și au declarat deschise lucrările. S-au adunat imediat ciorchine în jur de 100 de suflete și cu mic, cu mare, au început să-și spună off-urile.
„Toți își bate joc de noi”
Unii au propus să pună mâna pe topoare, să meargă la primărie, însă alții, mai înțelepți, i-au lămurit că e o cale greșită și, după ce s-au certat zeci de minute s-au hotărât: nu merg la votul din noiembrie. „Vine la voturi, vine și profită de noi, că nu suntem uniți. Până acum, toți am fost la vot. Gata! Scrieți acolo că s-a deșteptat țiganii din Pătrăuți și nu mai ies la vot. Uite așa, nu mai ies”, strigă revoltat Emanuel Burduja, unul dintre sătenii romi din Pătrăuți, o localitate situată la aproximativ 11 kilometri de municipiul Suceava. „Nu mai votăm, nu votăm cu nici unul, că toți își bate joc de noi”, se aprind și ceilalți. Și de unde toate supărările lor: „Cu pădurea lângă noi și nici la vreascuri nu ne lasă săluăm. Toate pădurile sunt închise, nu mai putem merge la vreascuri și bureți. Trăim din alocații și ajutor social, n-avem bani de lemne. Mergea țiganul în pădure să ia o plasă de bureți, să-i vândă la piață, să aibă un ban să cumpere o pâine. Acum nici asta nu ne mai lasă. Să stea milițian la poartă și, dacă-l prinde că fură lemne, să-l aresteze, dar la bureți să ne lase”, strigă Maria Mazilu.
„N-am bani să cumpăr lemne. Am lucrat o lună în Italia la strâns roșii și am venit acasă cu 100 de euro. Ce să facem? Să mergem să furăm, să dăm în cap ca să avem lemne, să facem foc pentru o măliguță (mămăligă -n.r.) la copii? Dacă mă prinde la furat, mă duce la pușcărie și-mi rămân șapte copii acasă”, se plânge Dragoș Răscol.
„Și zic că țiganu-i hoț”
Și drumul care le răzbate cartierul de la un cap la altul îi nemulțumește: „Drumul ăsta plin de colb și de glod a costat patru miliarde de lei – explică Gheorghe Răscol . Acum a plouat și s-a astâmpărat colbul, dar să vedeți cum e când e uscat. O rufă spălată nu poți pune afară. Patru miliarde?! Și zic că țiganu-i hoț”.