O variantă extrem de agresivă și contagioasă a virusului imunodeficienței umane (HIV) s-a răspândit în Olanda timp de zeci de ani, iar cercetătorii au identificat-o în sfârșit.
La fel ca și coronavirusul, virusul care provoacă SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) a suferit mutații într-o mulțime de variante – unele mai periculoase decât altele. Varianta nouă, numită VB, pare să progreseze de aproximativ de două ori mai repede decât tulpinile strâns înrudite.
Noua mutație a HIV
Persoanele infectate cu varianta VB sunt susceptibile de a dezvolta SIDA în termen de doi până la trei ani de la diagnostic dacă nu primesc tratament, mai degrabă decât progresia tipică de șase până la șapte ani, au scris cercetătorii în revista Science. Acest exemplu izbitor de evoluție virală are implicații pentru pandemia de Covid-19, a scris Joel Wertheim, profesor asociat de medicină la Universitatea din California, San Diego, într-o perspectivă publicată împreună cu descoperirile sale.
„Nu ar trebui să subestimăm niciodată potențialul de evoluție virală”, a spus Wertheim, care nu a fost implicat în studiu, pentru NPR. „Lăsați acest studiu să contrasteze puternic cu afirmația conform căreia toți virușii vor evolua inevitabil pentru a fi benign”. Toate variantele HIV atacă sistemul imunitar în mod similar. Virusul se fixează pe celulele CD4 (cunoscute și sub numele de celule T), un tip de globule albe din sânge care duce la acuzația împotriva infecției și le provoacă umflarea și spargerea.
Cercetătorii au descoperit că varianta VB explodează acele celule de două ori mai repede, ceea ce duce la o scădere mai rapidă a funcției imunitare. Odată ce numărul de CD4 scade sub un anumit nivel, acea persoană este considerată imunocompromisă cu SIDA și, prin urmare, este predispusă la infecții care pun viața în pericol.
Un trai normal și sănătos
În timp ce lucrau la proiectul BEEHIVE - o inițiativă pentru a înțelege modul în care HIV a evoluat și continuă să evolueze - cercetătorii au observat că 17 indivizi aveau încărcături virale deosebit de mari la începutul infecției. Cincisprezece dintre acești indivizi erau din Olanda, iar celelalte două erau din Elveția și Belgia.
După ce au studiat alte 92 de persoane infectate cu varianta VB, cercetătorii au stabilit că încărcătura virală tinde să fie de trei sau patru ori mai mare decât infecțiile tipice cu HIV. Mai mult virus în organism înseamnă că gazda este mai contagioasă pentru alții, a declarat autorul principal Chris Wymant pentru NPR, potrivit Yahoo News.
Din fericire, medicamentele antiretrovirale standard utilizate pentru tratarea HIV încă funcționează pentru a opri transmiterea și progresia variantei VB, a spus el. Dacă este luat în mod constant, medicamentul poate reduce încărcătura virală la un nivel nedetectabil, astfel încât mulți oameni cu HIV pot trăi o viață normală și sănătoasă.