Anthony Fauci vrea să pună capăt epidemiei de SIDA: Încetarea epidemiei de SIDA până în 2030 poate fi realizabilă

Anthony Fauci vrea să pună capăt epidemiei de SIDA: Încetarea epidemiei de SIDA până în 2030 poate fi realizabilă Sursa: arhiva EVZ

Anthony Fauci a anunțat că își propune să reducă epidemia după 40 de ani de HIV. Un vaccin pentru HIV rămâne evaziv, și nu din lipsă de încercări, dar este convins că va reuși până la urmă să fie eficient.

De ce contează atât de mult?  Pentru că aproximativ 1,2 milioane de oameni din America trăiesc cu HIV, dar Fauci îi spune că obiectivul de a pune capăt epidemiei de SIDA până în 2030 poate fi atins.

O bună parte din lunga carieră a lui Anthony Fauci a fost îndreptată spre combaterea epidemiei globale de SIDA, care a început să apară ca o boală misterioasă în iunie 1981.

Anthony Fauci: „Sunt probabil unul dintre puținii indivizi care au fost acolo încă din prima zi în care ne-am dat seama că avem de-a face cu o nouă boală”.  El spune că își amintește „foarte, foarte clar” când a auzit prima dată despre o pneumonie neobișnuită găsită la cinci tineri homosexuali care aveau celule albe din sânge neobișnuit de scăzute numite CD4.

Ne puteți urmări și pe Google News

La început a crezut că este o întâmplare. Dar și-a dat seama repede că era ceva mai semnificativ, când în iulie 1981 au fost raportate 26 de cazuri în LA, San Francisco și New York, de asemenea la bărbați homosexuali. Acești pacienți „au avut nu numai aceeași pneumonie, ci şi un tip ciudat de cancer, observat din nou doar la persoanele imunosupresive, precum și o serie de alte infecții”.

Toată cariera şi-a dedicat-o bolnavilor de SIDA

Fauci: „Am decis să mă dedic studiului acestei ciudate boli care încă nu avea un nume și cu siguranță nu avea o etiologie”. El a reunit o mică echipă la NIH și a început să admită pacienți grav bolnavi de boală.

„A început o călătorie de 40 de ani pe care încă o fac, pentru că, deși COVID-19 a fost deviată cu o sumă echitabilă, HIV / SIDA este încă unul dintre cele mai importante lucruri”. Dar, „primii câțiva ani au fost cei mai întunecați ani ai carierei mele medicale, pentru că lucram nenumărate ore îngrijind tineri bolnavi cu disperare”, spune Fauci.

Şi continuă: „Pentru a fi sincer, încă mai am un stres post-traumatic în legătură cu asta” pentru că toți au murit și toți erau bărbați tineri. A fost foarte, foarte traumatic pentru mine”, a mai spus Fauci.

Când oamenii de știință au descoperit în 1986 prima terapie care a oferit un ajutor temporar pacienților, AZT, „dintr-o dată, norii s-au îndepărtat și soarele a început să strălucească”, mai spune expertul.

Cu toate acestea, virusul a dezvoltat rapid rezistență, spune Fauci

Apoi au început testarea combinațiilor de medicamente și în 1996 a existat o „descoperire majoră, majoră, majoră în tratamentele HIV” prin intermediul unui medicament cu combinație triplă care a început cu un inhibitor capabil să diminueze dramatic nivelul de virus din sângele unei persoane. De atunci, au fost dezvoltate mai multe tratamente medicamentoase, iar cercetătorii au reușit să reducă terapia de la 28 de pastile separate pe zi la o pastilă pe zi, iar tratamentul timpuriu a început să însemne că pacienții ar putea relua o viață normală”.

Oamenii de știință au dezvoltat, de asemenea, un medicament profilactic foarte eficient înainte de expunere pentru persoanele cu risc de HIV, numit PrEP, care poate reduce riscul ca cineva să transmită HIV cu aproximativ 99%.

Ce urmează? Un vaccin pentru HIV rămâne evaziv - și nu din lipsă de încercări, spune Fauci. Dar, „s-ar putea să ne ocupăm. ... Cred că vom ajunge acolo, dar este posibil să nu fie neapărat cu un vaccin extrem de eficient. Poate fi cu o combinație de lucruri”, a declarat în interviul pentru axios.