În satul clujean Petreştii de Jos, austriecii de la Wienerberger au deschis ieri cea mai mare fabrică de cărămizi din România.
Fabrica, o adevărată uzină în întregime robotizată, se întinde pe o suprafaţă de şase hectare şi va produce 150 de milioane de cărămizi anual. Investiţia se ridică la 26 de milioane de euro şi a fost finalizată în mai puţin de un an şi jumătate. Roboţii fac toată munca Fabrica de la Petreştii de Jos este o adevărată minune tehnologică. În halele fabricii, întreg procesul tehnologic este robotizat, iar oamenii sunt o prezenţă rară. De la depozitarea argilei, amestecarea acesteia cu rumeguş, transportul în hala de producţie a cărămizilor, fabricarea propriu-zisă a acestora, transportul în cuptor şi până la împachetarea lor, totul se face cu ajutorul roboţilor speciali, care lucrează 24 de ore din 24 de ore.
„Prezenţa angajaţilor este doar pentru supravegherea procesului tehnologic şi dacă se întâmplă ceva să intervină pentru a remedia problema ivită“, explică Mihaela Chelu, membră a Consiliului de Administraţie al Wienerberger România. La fabrica de la Petreştii de Jos lucrează 59 de angajaţi, majoritatea fiind din Câmpia Turzii. Daniel Căţănaş, reprezentantul Wienerberger România, spune că salariul mediu al unui angajat de la fabrica din Petreştii de Jos este de 1.200 de lei. Pentru mica localitate Petreş tii de Jos, venirea investitorului autriac este o mină de aur. Administraţia locală va încasa anual, de pe urma acestei afaceri, 60.000 de euro.
Reprezentanţii companiei austriece susţin că au ales judeţul Cluj, pentru a deschide cea de-a treia fabrică din România, datorită climatului foarte bun de afaceri. „În România, prima fabrică am deschis-o în anul 2003, la Gura Ocniţei, după care în anul 2004 am mai deschis una la Sibiu. Acum a venit rândul să inaugurăm o fabrică pornită de la zero la Petreştii de Jos, care este cea mai mare din România“, a declarat Norbert Schwartzmuller, directorul pe Ungaria al companiei Wienerberger.