S-a dat „undă verde” pentru construirea unei noi autostrăzi. Când vor începe lucrările

Vizita de lucru la Santierul Autostrazii Sebes– Turda, lotul 1 si 2

De la 1 ianuarie 2021 ar trebui să demareze lucrările la Autostrada Nordului, unul dintre marile proiecte al infrastructurii rutiere.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea pentru construirea Autostrăzii Nordului. Este vorba despre un proiect amplu, care prevede construirea unui drum de mare viteză pe traseul Vama Petea, Satu Mare, Baia Mare, Dej, Bistrița, Vatra Dornei și Suceava. Termenul de execuție al obiectivului este de patru ani de la data intrării în vigoare a legii. Așadar, finalizarea ar trebui să aibă loc în anul 2024.

Lucrările ar trebui să înceapă în 2011

Demararea lucrărilor este programată pentru data de 1 ianuarie 2021. „Acest obiectiv se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din credite externe şi din fonduri europene. Termenul de execuţie al obiectivului este de 4 ani de la data intrării în vigoare a acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2021”, se precizează în textul de lege.

211 senatori au votat pentru, unul singur s-a abținut

În luna octombrie a acestui an a fost votată legea,de 211 de deputați, unul singur decizând să se abțină. Apoi, ea a fost trimisă către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Tot legat de capitolul mari proiecte rutiere, în ceea ce privește Austostrada Unirii, care ar trebui să legea Iașiul de Târgu Mureș, se bate pasul pe loc de doi ani și nu s-a depășit stadiul studiiilor de fezabilitate. Și asta după ce, în 2018, a fost adoptat proiectul. Pe de altă parte, în Parlamentul României se mai află și proiectul Autostrăzii Sudului care leagă Bucureștiul de Lugoj.

Despre importanța investițiilor în austostrăzi a vorbit și premierul Ludovic Orban. El făcea referire la zona Moldovei. „O companie care să investească într-o localitate are nevoie de lucruri simple: acces la apă, canalizare, gaz, curent electric şi căi de transport.

Tocmai aceste lucruri trebuie realizate pentru Moldova, pentru a putea asigura conectarea Moldovei cu toată infrastructura de transport europeană, iar pentru fiecare localitate să asigurăm aceste minime elemente de civilizaţie: apă, canal, gaz, curent, asfalt şi să putem să atragem investiţii. Moldova va fi net beneficiara investiţiilor Guvernului pe care îl conduc, în următorii 10 ani.”